تصویری بینظیر از قمر پاندورا منتشر شد
اخیراً فضاپیمای کاسینی ناسا تصویر فوقالعادهایی از قمر پاندورا گرفته است که یکی از واضحترین نماهایی است که تاکنون از این قمر کوچک زحل تهیه شده است. پاندورا که 84 کیلومتر قطر دارد، نزدیک حلقۀ F و بیرون از آن به دور این سیارۀ غولپیکر میگردد.
طبق آخرین پژوهشها:
سرعت چرخش ستاره آلفا-جبار بیشتر از حد انتظار است
آلفا-جبار (ابط الجوزا یا یدالجوزا)، یکی از درخشانترین ستارهها در آسمان شب است که در صورت فلکی شکارچی (جبار) قرار دارد و به نظر میرسد که در دل این ستاره غول پیکر قرمز، رموزی نهفته است.
ناسا منتشر کرد:
آخرین تصویر منتشر شده هابل از دو سحابی خیرهکننده
ناسا بهتازگی تصویری از دو سحابی خیرهکننده که تلسکوپ فضایی هابل آنها را در یک نما گرفته است، منتشر کرد. این دو سحابی که با نام NGC 248 شناخته میشوند در کهکشان همسایۀ راه شیری، ابر ماژلانی کوچک، در فاصلۀ 200 میلیون سال نوری از زمین واقع شدهاند.
به کمک یک سامانه جمعسپاری انجام شد:
آماتورها یک سامانه تپاختری دوتایی را کشف کردند
در آخرین پژوهشهای نجوم رادیویی مؤسسه ماکس پلانک که در نشریه اخترفیزیک منتشر شده، ناحیهای موسوم به PSR J1913+1102 مورد توجه قرار گرفته است. در این ناحیه حدود ۱۴ تپ اختر در اطراف یک جفت ستاره نوترونی قرار گرفتهاند و این فرصتی شگفتانگیز و ارزشمند برای آزمایش و آموزش نسبیت عام و برسی تحولات ستارگان است. ولی این همه ماجرا نیست مشارکت شهروندان معمولی و کامپیوترهایشان در این پژوهش علمی سطح بالا، از دیگر جذابیتهای این پروژه است.
ممکن است برای اسکان فضانوردان در آینده مناسب باشند:
کشف دالانهای گدازهای در ماه
تیمی از محققان دانشگاه پردو، واقع در ایالت ایندیانا در امریکا، با استفاده از دادههای فضاپیمای گریل (GRAIL به معنای جام، سرواژۀ Gravity Recovery and Interior Laboratory)، شواهدی مبنی بر وجود دالانهای گدازهای بزرگ در ماه پیدا کردند که ممکن است در آینده محلی مناسب برای اسکان و پناهگاهی برای محافظت از فضانوردان روی ماه باشد.
تخفیف اشتراک نجوم به مناسبت شب یلدا
تخفیف اشتراک نجوم به مناسبت شب یلدا
شماره 259 ماهنامه نجوم منتشر شد
در این شماره میخوانید
هشت هزار میلیارد سیاره در کهکشان راه شیری!
فقط در کهکشان راه شیری بین ۸۰۰ میلیارد تا 3200 میلیارد سیاره وجود دارد. ( یا بر پایه بعضی نظریهها حدود ۸ هزار میلیارد) از همه مهمتر بنا بر یافتههای مأموریت کپلر، ممکن است دهها میلیارد از این سیارهها سکونتپذیر و یا میزبان حیات باشند.
دانشمندان موفق به حل معمایی قدیمی درباره خورشید شدند
اخترشناسان در پژوهشی که بتازگی انجام شده است، پاسخ یکی از سؤالات قدیمی دربارۀ خورشید را با استفاده از نظریۀ نسبیت خاص اینشتین یافتند. در این پژوهش، آهستهتر بودن سرعت چرخش لایۀ بیرونیتر خورشید نسبت به بخشهای درونی آن، که علّت آن سالها کشف نشده مانده بود، طبق نظریۀ نسبیت خاص به نوری که از این لایه تابش میشود و خاصیتی از نور نسبت داده شده است.
نشانههایی از وجود آب در سیاره کوتوله سرس
براساس پژوهشهای اخیر، آب در همۀ نقاط سطحی و سطوح کمعمق سیارۀ کوتولۀ سرس وجود دارد.