جستجوی حیات فرازمینی با نگاه تیزبین تلسکوپ جیمز وب
از قابلیتهای تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST سرواژۀ The James Webb Space Telescope) میتوان به یافتن کهکشانهای ابتدایی و تشکیل شدۀ اندکی پس از مهبانگ، بررسی شکلگیری و سیر تکاملی سیستمهای سیارهای و شناسایی سیارات فراخورشیدی اشاره کرد. این تلسکوپ فقط نسخۀ بهروز شده از تلسکوپ فضایی هابل نیست بلکه این قابلیت را دارد که علاوه بر کارایی در طیف نور مرئی و فرابنفش، در نواحی طول موج فروسرخ (از ۰/۶ تا ۲۸ میکرومتر) نیز رصد کند.
تماشای شهابهای بارش شهابی ربعی را از دست ندهید
آخرین بارش شهابی مهم سال
با وجود هلال ماه عصرگاهی، شرایط تقریباً ایدهآلی برای رصد بارش شهاب ربعی وجود دارد. محاسبات به ما میگوید، اوج بارش باید در حدود ساعت۱۷:۳۰ عصر۱۴ دیماه باشد. بنابراین اگر از آلودگیهای نوری رایج دور باشیم و شرایط آب و هوایی هم مساعد باشد، میتوانیم در حدود ۴۵ تا۵۰ شهاب را در هر ساعت رصد کنیم.
اخترشناسان به فرضیهای جدید دربارۀ ماهیت اجرام بین سیارکها و دنبالهدارها دست یافتهاند:
تکه تکه شدن، راز سیارکهای مرموز
عامل ایجاد بارش شهابی جوزایی در نیمۀ دوم آذرماه هر سال بقایای به جا مانده از جسمی صخرهای به نام ۳۲۰۰ فائتون است. اخترشناسان در سالهای اخیر به این نتیجه رسیده بودند که این صخرۀ پنج کیلومتری در مرز میان سیارکها و دنبالهدارها قرار دارد، اما شواهد جدیدتر حاکی از آن است که سازوکار تشکیل «دنباله» در این جسم با دنبالهدارها متفاوت و ناشی از تکه تکه شدن تدریجی این سیارک است.
کارشناسان عقیده دارند:
افریقا قربانی اصلی سیاستهای زیستمحیطی ترامپ
به عقیدۀ کارشناسان، اقدامات احتمالی ترامپ در خروج از پیمانهای جهانی محدود کردن انتشار گازهای گلخانهای باعث آسیبهای زیست محیطی جدی به قارۀ افریقا خواهد شد.
تصمیم محققان برای تماس با پروکسیما قنطورس بی
همۀ ما دربارۀ SETI (جستوجو برای هوش فرازمینی) شنیدهایم. پژوهشی علمی است که در میان امواج رسیده از فضا، که ممکن است از سوی موجودات هوشمند کیهانی ارسال شده باشند، به دنبال الگوهای منظم و منحصر به فردی میگردد. اما یک گروه بینالمللی به نام METI (به اختصار، ارسال پیام به هوش فرازمینی) قصد دارند پیامی را از زمین ارسال کنند. مدیر سابق پروژۀ ستی، Douglas Vakoch، در حال راهاندازی پروژۀ متی با نزدیکترین سیارۀ فراخورشیدی به زمین، یعنی پروکسیما قنطورس است.
ناسا اعلام کرد:
مریخگرد ادیسه به عملکرد عادی بازگشت
مریخگرد ادیسه (Odyssey) که از روز۶ دی به دلیل مشکل فنی در عملکرد حالت امن (Safe mode) قرار گرفته بود، با موفقیت عیبیابی شد و به عملکرد عادی بازگشت.
یافتههای تازه از منطقه مستعد حیات در مریخ
با حرکت مریخنورد کیوریاسیتی (Curiosity به معنی کنجکاوی) به سمت ارتفاعات مرکزی گودال گیل (Gale)، این کاوشگر یافتههای جالبی از یک دریاچه باستانی بر روی سیاره سرخ که مستعد شکلگیری حیات بوده، جمعآوری کرده است.
اخترشناسی که اولینبار شواهدی از وجود مادۀ تاریک در کیهان یافت:
ورا روبین درگذشت
ورا روبین(Vera Rubin) ، دانشمندی که تحقیقاتش در کشف مادۀ تاریک مؤثر واقع شد، در سن 88 سالگی بر اثر بیماری اختلال مغزی درگذشت. بسیاری از دانشمندان، با توجه به اهمیت دستاوردهایش، او را لایق دریافت جایزۀ نوبل میدانستند. وی همچنین به دلیل حمایت از حقوق زنان و ورود بیشتر آنان در جامعۀ علمی جهانی، شهرت دارد.
پژوهشگران ناسا عارضههای سطحی جالب توجهی را روی سیاره سرخ مشاهده کردهاند
رصد عنکبوتهای مریخی
پژوهشگران ناسا بهتازگی نشانههایی روی سطح مریخ یافتهاند که شاید مراحل ابتدایی شکلگیری عارضههای فرسودهای بنام اسپایدر (Spider به معنی عنکبوت) باشند.
تصویری بینظیر از قمر پاندورا منتشر شد
اخیراً فضاپیمای کاسینی ناسا تصویر فوقالعادهایی از قمر پاندورا گرفته است که یکی از واضحترین نماهایی است که تاکنون از این قمر کوچک زحل تهیه شده است. پاندورا که 84 کیلومتر قطر دارد، نزدیک حلقۀ F و بیرون از آن به دور این سیارۀ غولپیکر میگردد.