کیوریاسیتی شواهدی از شرایط مناسب حیات در گذشته مریخ یافت
پژوهشهای تازه مریخنورد کیوراسیتی، احتمال پشتیبانی سیاره سرخ از حیات را بیش از پیش تقویت میکند
دادههای دریافت شده از مریخنورد کیوریاسیتی (Curiosity به معنی کنجکاوی) در پنج سال گذشته، به دانشمندان کمک کرده است که تصویر دقیقتری از تاریخچه دهانه گیل (Gale crater) و لایههای زیرین کوه شارپ (Mount Sharp)، جایی که مریخنورد در حال حاضر در حال گشت زدنی است، بهدست آورند. بررسی سنگها نشان میدهد که این محوطه بستر گلی رودخانهای پر از آب بوده است.
به گزارش نجوم، به نقل از وبگاه اسپیس، پژوهشهای تازه احتمال پشتیبانی از حیات را بیش از پیش تقویت میکند. تنوع سنگهای معدنی که در محیط یافت شده است، اطلاعات زیادی درباره تغییراتی که در گذشته در محیط رخ داده و موجب فرار جو و تبخیر آب از سطح مریخ شده است به ما میدهد. پژوهشگران به طور ویژه با ابزار متهای مریخنورد به بررسی چهار نمونه از لایههای مختلف کوه شارپ پرداختند و پس از حفاری با آزمایشگاه شیمی که همراه مریخنورد است، نمونههای بهدست آمده را بررسی کردند. سپس به بررسی کانیشناختی گلْسنگهای کف دریاچههای پیشین پرداختند. این گلها که به نام گلهای دریاچهای شناخته میشود از ته نشین شدن رسوبات دریاچه ها بدست میآید.
هر لایه میتواند بخشی از داستان تاریخ سطح و جو مریخ را بازگو کند. وقتی اطلاعات بهدست آمده از لایه های گوناگون را کنار هم قرار میگیرد، بیشتر و بیشتر به نظر میرسد که مریخ در زمانی میزبان حیات بوده است. تعیین موادی که در سنگهای رسوبی مریخی یافت میشود همچنین درباره چگونگی شکل گیری محیط مریخ به ما اطلاعات زیادی میدهد. مواد معدنی در لایههای زیرین که در کوههای آتشفشانی مریخ یافت شده، آهن و منیزیم است که در آنشفشانهایی در زمین هم یافت میشود. در لایه های بالاتر هم لایههای مملو از سلیکون دیده شده است. دانشمندان در نمونههای یافت شده در قله تلگراف مریخ موادی مانند کوارتز پیدا کردهاند. و در نمونههای باکاسکین، تریدیمیت (نوعی کانی با فرمول شیمیایی SiO2) پیدا کردهاند. در دو نمونه دیگر موسوم به نمونههای موهاوی و تپه کانفیدنْس (به معنی اعتماد به نفس)، دانشمندان خاک رس پیدا کردند که عموماً در زمان وجود آب مایع با pH طبیعی یافت میشود. که این به نوبه خود این شاخص خوبی برای نشان دادن شرایط حامی حیات در گذشته مریخ است. همچنین در این نمونهها ژاروسیت (کانی هیدراتی سولفات پتاسیم و آهن) و اکسید آهن نیز یافت شده است.
سید حسام وکیل/مجله نجوم
ویراستار: احسان یوسفی
منبع: space.com
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.