• 1395/11/07 - 17:45
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
طبق آخرین یافته‌های محققان به دست آمد:

کهکشان‌های کوتوله‌ای و شفاف‌سازی مسئله ماده تاریک

کهکشان کوتوله‌ به کهکشانی گویند که کم‌نور و کم‌جرم است، تعداد ستارگان آن به مراتب کمتر از سایر کهکشان هاست و رصد آنها مشکل است. کهکشان به‌طورکلی سیستم اتصال گرانشی ستاره‌ای است و همچنین متشکل از گاز و غبار میان ستاره‌ای و مادۀ تاریک است.


محققان به‌تازگی با بررسی گروهی از کهکشان‌های کوتوله در فاصلۀ ۲۰۰ تا ۶۵۰  میلیون سال نوری از زمین که هرکدام ده تا هزار برابر از کهکشان راه شیری کوچک‌ترند، توانستند به نتایجی دربارۀ ساختار کهکشان‌ها و نحوۀ شکل‌گیریشان در ابتدای عالم دست پیدا کنند. پیش از این کهکشان‌های کوتولۀ ماهواره‌ای که در احاطۀ گرانش کهکشانی بزرگ‌تر بودند، بررسی شده‌ بودند ولی این گروه ایزوله و مستقل کهکشانی کم‌جرم امکان دارد مکانیزم تشکیل شدن کهکشانی بزرگ‌تر همانند راه شیری را نشان دهد که طبق پیش‌بینی نظریه‌ها، پس از مهبانگ در ۱۳/۷ بیلیون سال پیش از ترکیب کهکشان‌های کوچک‌تر تشکیل شده‌اند. کوتولۀ ماهواره‌ای، کهکشانی است که در مدار چرخشی بزرگی به دلیل کشش گرانشی به دور کهکشان بزرگ‌تر می چرخد. در واقع این مورد بررسی‌ها، تحول‌های ساختاری و سلسله مراتبی کهکشان‌های بزرگ و مسئلۀ مادۀ تاریک را شفاف‌سازی کرده است.



پژوهش‌های صورت گرفته ابتدا از بررسی نقشۀ دقیق سه‌بعدی کیهان از تلسکوپ اس‌دی‌اس‌اس (SDSS سرواژۀSloan Digital Sky Survey ) آغاز گردید و سپس، با طیف و تصاویر اپتیکی گرفته شدۀ تلسکوپ ماژلان در شیلی و رصدخانۀ آپاچی در نیومکزیکو تکمیل گردید. محققان با بررسی طیف این کهکشان‌های کوتوله دریافتند که در تمامی آنها فرایند ستاره‌زایی به مدت طولانی متوقف شده است و با بررسی تصاویر اپتیکی دریافتند شکل نامتقارن این کهکشان‌ها حاصل برخوردی احتمالی است. شایان ذکر است، اندازه‌گیری طیف در طول موج فرابنفش نشان‌دهندۀ میزان ستاره‌زایی کهکشان است.



کهکشان کوتوله‌ به کهکشانی گویند که کم‌نور و کم‌جرم است، تعداد ستارگان آن به مراتب کمتر از سایر کهکشان هاست و رصد آنها مشکل است. کهکشان به‌طورکلی سیستم اتصال گرانشی ستاره‌ای است و همچنین متشکل از گاز و غبار میان ستاره‌ای و مادۀ تاریک است. نظریه‌ها حاکی از آن است که گرانش مادۀ تاریک موجب شکل‌گیری کهکشان‌ها شده است و کهکشان‌های کوتوله آزمایشگاه طبیعی مادۀ تاریک هستند. به همین علت، بررسی کهکشان‌های کوتوله در مسائلی نظیر چگونگی شکل‌گیری کهکشان‌های بزرگ و اینکه چگونه مادۀ تاریک با ایجاد اتصال موجب شکل‌گیری آنها می‌شود، بسیار مؤثر است.



 







تصاویر بالا را تلسکوپ ماژلان در شیلی گرفته است



 



مترجم: سارا مطلبی/ مجله نجوم



ویراستار: منا رجبیه فرد



منبع: m.phys.org



 



توجه:


بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.


در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.

  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 747
کلمات کلیدی