هابل خوشههای کهکشانی دوردست را برای جیمز وب دستچین میکند
تصویر جدید تلسکوپ فضایی هابل که در پروژه رصدی «رلیکس» برای انتخاب درخشانترین کهکشانهای دوردست گرفته شده، مرکز خوشه کهکشانی عظیمی را در فاصله 10 میلیارد سال نوری از ما به نمایش گذاشته است
این تصویر جدید تلسکوپ فضایی هابل پر از کهکشان است؛ هر لکه درخشان کهکشانی متفاوت است، بهجز دایره بسیار درخشان در وسط تصویر که در واقع ستارهای است که در کهکشان ما قرار دارد و بهصورت اتفاقی در راستای دید ما واقع شده است. در مرکز تصویر ناحیهای جالب توجه وجود دارد: مرکز خوشه کهکشانی بزرگی به نام WHL J24. 3324-8.477، شامل درخشانترین کهکشان خوشه. این خوشه کهکشانی در فاصله 10 میلیارد سال نوری از ما در صورت فلکی قیطس واقع است.
کیهان شامل ساختارهایی با مقیاسهای متفاوت است - سیارهها در اطراف ستارهها و ستارهها اطراف کهکشانها جمع میشوند، کهکشانها در گروههای کهکشانی و گروههای کهکشانی در خوشهها جمع میشوند. خوشههای کهکشان حاوی صدها یا هزاران کهکشان است که بر اثر گرانش به هم مقید هستند. ماده تاریک و انرژی تاریک نقش کلیدی در شکلگیری و تکامل این خوشهها ایفا میکنند، بنابراین بررسی خوشههای کهکشانی بزرگ میتواند به دانشمندان کمک کند تا اسرار این پدیدههای مجهول آشکار شود.
این تصویر فروسرخ با دوربین «ایسیاس» ACS)) و دوربین زاویه باز3 (WFC3) هابل گرفته شده و بخشی از پروژه رصدی «رلیکس» است (RELICSسرواژه Reionization Lensing Cluster Survey به معنی نقشهبرداری خوشهها از دوره بازیونیدگی با عدسی گرانشی)
پروژه رلیکس با هدف انتخاب درخشانترین کهکشانهای دوردست برای پژوهشهای آینده تلسکوپ فضایی جیمز وب از 41 خوشه بزرگ کهکشانی تصویربرداری کرده است. چنین پژوهشی درباره ریشههای کیهانیمان اطلاعات بیشتری به ما خواهد داد.
محمدصادق فغانپور/ مجله نجوم
منبع: spacetelescope.org
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.