نگاهی به چشم اندازهای تازه در دنیای سرس
ماموریت داون به یافتههای تازهای دربارهی سیاره کوتوله سرس دست پیدا کرد.
فضاپیمای داون (Dawn به معنی سپیده دم) به یافتههای تازهای دربارهی سیاره کوتوله سرس دست پیدا کرده است.
قله آهونا مونس با ارتفاعی حدود 3 مایل(5 کیلومتر)، آتشفشانی در سیاره کوتوله سرس است که احتمال وجود جو رقیقی را در این دنیای کوچک تقویت کرد.
به گزارش نجوم به نقل از یونیورز تودی خبر یافتههای جدید ماموریت ناسا در سرس، دوشنبه پنجم شهریور سال جاری منتشر شد و در 6 مقاله نشریه ساینس بازتاب یافت. کریس راسل، استاد دانشگاه کالیفرنیا، و سرپرست ماموریت داون میگوید: یافتههای جدید، نشانگر فعالیتهای آتشفشانی سرس در گذشته نه چندان دور است. او همچنین افزود که دهانههای آتشفشانی سرس، شبیه به آتشفشانهای زمین و ماه است با این تفاوت که به جای سنگهای مذاب، در بزرگترین قله سرس، شاهد فوران تودههای یخ نمکی هستیم.
محققان زمان شکلگیری این قله را حدود یک میلیون سال پیش تخمین زدهاند.
فضاپیمای داون احتمال وجود جوی رقیق و موقتی را برای سرس افزایش داده است. آشکارگرهای پرتو گاما و گراند کاوشگر، الکترونهای پر انرژیای را ناشی از بادهای خورشیدی، ثبت کرده است که حدود 6 روز پیرامون سرس شتاب گرفتهاند. این نتایج، صحت یافتههای رصدخانه فضایی هرشل را در سال 1391/ 2012 تقویت میکند که نشان از وجود بخار آب در سرس بود. الکترونهای یافت شده میتواند حاصل برخورد ذرات پرانرژی بادهای خورشیدی با همین مولکولهای آب باشد البته دانشمندان در پی توجیههای جایگزین هستند.
لازم به توضیح است که فضاپیمای تحقیقاتی داون در سال 1386/ 2007 برای بررسی اجرام کمربند اصلی سیارکها در محدوده بین مدار دو سیاره مشتری و مریخ به فضا پرتاب شد. این کاوشگر سال 1390/ 2011 پیرامون سیارک وستا میچرخید و اواخر 1393/ اوایل 2015 در مدار سرس قرار گرفت.
ترجمه: سوگل دانائی / مجله نجوم
ویرایش: احسان یوسفی
منبع: Universetoday.com