موفقیت پروژه بریکترو استارشات در ارسال کوچکترین فضاپیما به فضا
پروژۀ بریکترو استارشات (Breakthrough Starshot) در پرتاب کوچکترین فضاپیمایی که تا به حال به فضا فرستاده شده است به موفقیت رسید.
پروژۀ بریکترو استارشات (Breakthrough Starshot) در پرتاب کوچکترین فضاپیمایی که تا به حال به فضا فرستاده شده است به موفقیت رسید.
کوچکترین فضاپیمایی که تابهحال به فضا پرتاب شده با موفقیت در مدار زمین قرار گرفت و با سیستمهای ارتباطی زمین ارتباط برقرار کرد. ماهوارههای مینیاتوری که با نام اسپرایت (sprite) شناخته می شوند با ابعاد ۳/۵ در ۳/۵ سانتیمتر و ۴ گرم وزن کوچکترین فضاپیمای کنونی در فضا هستند. پیش از این، نانوماهوارهها موسوم به تاسوارهها با بیش از یک کیلوگرم وزن لقب کوچکترین فضاپیماها را داشتند که در مقایسه با اسپرایتها حدود هزار برابر وزن دارند. دو عدد از این ماهوارههای مینیاتوری به بیرون ماهوارۀ ونتا (Venta) از لتونی و ماهوارۀ مکس والیر (Max Valier) از ایتالیا چسبیده است. چهار عدد از آنها نیز داخل ماهوارۀ مکس والیر هستند و طوری طراحی شدهاند تا در فضا رها شوند که البته زمان این رویداد بستگی به زمان رفع نقص فنی ارتباطی دارد.
هرچند هنوز راه بسیاری تا رسیدن به هدف جاهطلبانۀ پروژۀ بریکترو استارشات در فرستادن نانوکاوشگرها به نزدیکترین سیارۀ خاکی فراتر از خورشید باقی مانده است، این نخستین گام موفقیتآمیز این پروژه بود. هدف این پروژه در اصل ساخت تراشههای بسیار کوچک و سبکی است که نیروی پیشران لازم را از لیزرهای صد میلیارد واتی زمینی دریافت میدارند و همچنین در ارتباطات آنها از لیزر استفاده میشود، برخلاف سامانه ارتباطی اسپرایتها که با امواج رادیویی کار میکند.
پیشبینی میشود برای ارتقا و به کارگیری نانوکاوشگری که مجهز به تجهیزاتی چون سامانه جهتیابی و دوربین و در عین حال دارای حداکثر یک گرم وزن باشد ۲۰ سال زمان لازم است. علاوهبراین، اگر همۀ مراحل هم طبق برنامه پیش برود و این تراشهها با لیزرهای قدرتمند زمینی شتاب لازم را برای حرکت با کسری از سرعت نور پیدا کنند، برای رسیدن به نزدیکترین منظومۀ ستارهای، یعنی آلفا قنطورس، حدود ۲۰ سال زمان لازم است. سیارۀ پروکسیما بی، که مقصد اصلی این نانوکاوشگرهاست، نزدیکترین سیارۀ زمینمانند است. این سیاره در کمربند حیات قرار دارد و احتمال وجود آب روی آن وجود دارد. گرچه رسیدن به این سیاره ممکن است در مجموع حدود ۴۰ سال زمان ببرد، به نظر میرسد که ارزش صبر کردن را داشته باشد.
سال گذشته استفان هاوکینگ و یوری میلنر، میلیونر روس که برای پنج سال اول پژوهشهای پروژۀ بریکترو استارشات صد میلیون دلار سرمایهگذاری کرده است، این پروژه را معرفی و جزئیات آن را اعلام کردند. جالب است بدانید که قیمت هرکدام از این ماهوارههای کوچک تنها چند ده دلار و بسیار ارزان خواهد بود؛ اما مسئلۀ مهم هزینۀ پژوهشهایی است که باید برای ساخت این نانوکاوشگرها صرف شود. ویدئوی مرتبط با این خبر را میتوانید در آپارات مشاهده کنید: https://www.aparat.com/v/sqAz7
سارا مطلبی/ مجله نجوم
ویراستار: منا رجبیه فرد
منبع: گاردین
بیشتر بخوانید:
طرح پیشنهادی جدید برای سفر به آلفا قنطورس
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.