• 1396/07/15 - 13:00
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
گروهی بین‌المللی ثابت کردند:

منشأ پرانرژی‌ترین پرتوهای کیهانی جایی فراتر از کهکشان راه ‌شیری است

براساس آخرین پژوهش‌ها، پرتوهای کیهانی غیر از کهکشان راه شیری منشأیی فراکهکشانی نیز دارند.


براساس آخرین پژوهش‌ها، پرتوهای کیهانی غیر از کهکشان راه شیری منشأیی فراکهکشانی نیز دارند.



طبق پژوهش‌های صورت گرفتۀ گروهی بین‌المللی، برای نخستین‌بار پس از نیم قرن مشخص شد که منشأ پرانرژی‌ترین پرتوهای کیهانی جایی فراتر از کهکشان راه ‌شیری است. این گروه پژوهشی متشکل از ۴۰ محقق از ۱۸ کشور دنیاست و داده‌های این پژوهش‌های به دست آمده از ده سال گذشته جمع‌آوری شده بودند. این داده‌ها در رصدخانۀ پیر اوژه (Pierre Auger Observatory) بررسی شدند و براساس یافته‌های پژوهشگران، پرتوهایی که به زمین برخورد می‌کنند در اغلب موارد از تمامی جهات به‌صورت یکسان هستند؛ ولی پرتوهای پرانرژی دریافتی از یک ناحیۀ به خصوص در آسمان در جهتی است که به طور کامل خارج از دیسک کهکشان است. این ناحیه حدود ۱۲۰ درجه دورتر از مرکز کهکشان راه ‌شیری است. بررسی‌ها همچنین نشان می‌دهد که این پرتوها احتمالاً حاصل دخالت هیچ منبع داخل کهکشانی دیگری نیز نیست. بنابراین، منشأ پرتوهای کیهانی که انرژی آن‌ها یک میلیون برابر پروتون‌های پرشتاب برخورددهندۀ هادرونی است به اجرام فراکهکشانی نسبت داده می‌شوند. متأسفانه در ناحیۀ تخمینی که این پرتوها دریافت شده‌اند کهکشان‌های بسیاری وجود دارد و این شناسایی دقیق منبع اصلی را دشوار می‌کند. اما خوشبختانه این پرتوها بسیار پرانرژی هستند و به همین دلیل کمتر تحت تأثیر میدان مغناطیسی قرار گرفته‌اند و یا به‌عبارتی کمتر منحرف شده‌اند.



 





 



پرتوهای کیهانی در واقع ذرات بنیادی پرانرژی‌ای هستند که از فضای خارج از جو زمین وارد می‌شوند و از فواصل دور با سرعتی نزدیک به سرعت نور حرکت می‌کنند. این ذرات در زمین مستقیماً دریافت نمی‌شوند و برخوردهایی با لایۀ بالایی جو ایجاد می‌کنند. اصطلاحاً به ذراتی که در زمین دریافت می‌شوند «ذرات ثانویه» می‌گویند. هنوز منبع این پرتوها معمایی حل نشده است و برخی، انفجارهای نواختری را منبع انرژی چند میلیون الکترون ولتی این ذرات می‌دانند. ویدئوی مرتبط با این خبر را می‌توانید در آپارات مشاهده کنید: https://www.aparat.com/v/0IYNJ



 





رصدخانۀ پیر اوژه به منظور آشکارسازی پرتوهای کیهانی در آرژانتین ساخته‌ شده است؛



این رصدخانه آرایه‌ای با مساحت سه هزار کیلومتر مربع دارد و متشکل از ۱۶۰۰ آشکارساز مجزاست



 



 



 



مترجم: سارا مطلبی/ مجله نجوم



ویراستار: منا رجبیه فرد



منبع: وبگاه آسترونومی



 



 



 




توجه:




بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.


در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.

  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 1039
کلمات کلیدی