محققان دانشگاه آکسفورد برای نخستینبار کشف کردند:
مشاهده فوران سریع گاز در کوتولههای سفید
برای نخستینبار محققان دانشگاه آکسفورد فوران سریع و عجیب گاز از سیستم ستارهای دوتایی کوتولۀ سفید کشف کردند. مشاهدۀ چنین فعالیتی نشان میدهد که درک فعلی ما از رفتار ستارهها کامل نیست.
برای نخستینبار محققان دانشگاه آکسفورد فوران سریع و عجیب گاز از یک سیستم ستارهای دوتایی کوتولۀ سفید کشف کردند. مشاهدۀ چنین فعالیتی نشان میدهد که درک فعلی ما از رفتار ستارهها کامل نیست.
ستارۀ نواختر کوتوله از یک ستارۀ کوتوله یا زیرغول، که به حدّ روش (Roche limit) خود رسیده است، و از یک ستارۀ همدم، کوتولۀ سفید، تشکیل شده است. مواد، از ستارۀ اول به سمت کوتولۀ سفید جریان پیدا میکند و اینگونه اطراف کوتولۀ سفید قرص برافزایشی تشکیل میشود. این سیستمهای ستارهای دارای درخششهای ناگهانی دورهای هستند و انفجارهایی مشابه انفجارهای ابرنواختری دارند؛ اما تابهحال فوران سریع گاز در چنین مقیاسی مشاهده نشده بود.
طول موجهای رادیویی عجیب و غیرمعمول از این فوران، نخست در بهمن ماه سال گذشته (۱۳۹۴) مشاهده شدند که بعداً تحلیلهای تلسکوپی نیز این مشاهده را تأیید کردند. این انفجار، در کمتر از ۱۵ دقیقه انرژیای میلیونها بار قویتر از شدیدترین فورانهای ستارهای گسیل کرد. طبق گفتۀ دکتر کنال مولی (Dr. Kunal Mooley)، محقق دانشگاه آکسفورد و سرپرست این تیم تحقیقاتی، انتظار میرفت که یک روند فوران آهسته مشاهده شود اما مواد فورانی مخروطمانند خیلی سریع در حال چرخش و فوران بودند و مقدار بسیاری انرژی در کمتر از ده دقیقه منتشر شدند؛ چیزی که قبلاً شبیه به آن در هیچ سیستم کوتولۀ نواختری مشاهده نشده بود. به نظر وی، نظریهها باید بتوانند چنین مشاهداتی را توجیه کنند بنابراین برای درک بهتر اینگونه انفجارها باید بررسیهای بیشتری روی کوتولههای سفید، بهخصوص کوتولههای نواختری صورت گیرد.
مترجم: ریحانه رادی/ مجله نجوم
ویراستار: منا رجبیه فرد
منبع: www.ox.ac.uk
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.