• 1396/06/12 - 23:55
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

مریخ نورد کیوریاسیتی نشانه‌های شیمیایی بیشتری از حیات کشف کرد

شواهد جدید از مریخ‌نورد کیوریاسیتی ناسا نشان می‌دهد که مریخ نه تنها در گذشته دارای آب بوده، بلکه فعالیت‌های محسوس هیدروترمال (آب‌گرمایی) هم داشته است. این کشف، طیف شرایطی را که ممکن است سیاره‌ سرخ را تبدیل به نامزدی مناسب برای حیات کند، گسترش می‌دهد


شواهد جدید از مریخ‌نورد کیوریاسیتی ناسا نشان می‌دهد که مریخ نه تنها در گذشته دارای آب بوده، بلکه فعالیت‌های محسوس هیدروترمال (آب‌گرمایی) هم داشته است. این کشف، طیف شرایطی را که ممکن است سیاره‌ سرخ را تبدیل به نامزدی مناسب برای حیات کند، گسترش می‌دهد.



طبق گزارشی در نشریه‌ تحقیقات ژئوفیزیک (Journal of Geophysical Research)، پژوهشگران در دهانه‌ گیل مریخ (Gale Crater) که این مریخ‌نورد مشغول بررسی آن است، 10 تا 100 برابر فراوانی بیشتری از ژرمانیم و روی نسبت به پوسته‌ مریخ کشف کردند که از روی‌ شهاب‌سنگ‌ها بررسی شده است. در زمین این مواد معمولا با همدیگر در مایعات با دمای بالا یافت می‌شوند، مانند مایعاتی که از منافذ آب‌گرمایی بیرون می‌آیند.



این اولین شواهد از فعالیت‌های آب‌گرمایی روی مریخ نیست، مریخ‌نوردهای دیگری پیش‌تر علائمی از این فعالیت‌ها یافته بودند. مریخ قبلا آتش‌فشان‌های فعال و حوضه‌های بزرگ آبی داشته، بنابراین فعالیت‌های زمین‌گرمایی در زیر آّب همواره ممکن به نظر می‌رسیده است. اثر اصلی این پژوهش بر تحقیقات آینده‌ کیوریاسیتی است. اکنون بیش از پیش به‌نظر می‌رسد دهانه‌ گیل در مریخ میزبان مناسبی برای حیات در گذشته بوده باشد.



نویسنده اصلی مقاله پژوهشی جف برگر (Jeff Berger) از دانشگاه وسترن انتاریو (Western Ontario) در بیانیه‌ای گفت: «در این مناطق اختلاف‌هایگرمایی و شیمیایی بین نقاط وجود دارد، شرایطی مطلوب برای پیدایش و بقای حیات.»



دهانه گیل 3/8 تا 3/5 میلیارد سال پیش بر اثر برخورد یک شهاب‌سنگ ایجاد شد. سپس این منطقه به وسعت 154 کیلومتر به زیر سیل رفت و طی صدها میلیون سال با رسوبی به قطر چند کیلومتر پوشیده شد. بعد از آن باد سبب فرسایش این رسوبات شد. این ویژگی‌ها دهانه‌ گیل را به مکانی ایده‌آل برای پژوهش تبدیل کرد.



احتمال فعالیت‌های آب‌گرمایی در دهانه‌ گیل، ماموریت کیوریاسیتی را هیجان‌انگیزتر کرده است. احتمال وجود آب گرم ممکن است نشانه قطعی وجود حیات روی مریخ نباشد، اما به‌طور قطع قابل سکونت بودن سیاره‌ سرخ را بیشتر قابل تصور می‌کند. اگر وجود سامانه آب‌گرمایی تایید شود، ممکن است تاریخچه‌ منطقه به طرز قابل توجهی تغییر کند.



این پژوهش به کمک «طیف‌سنج APXS آزمایشگاه علوم مریخ» که بالای بازوی روباتیک کیوریاسیتی نصب شده انجام گرفته است. این وسیله برای اندازه‌گیری فراوانی 16 عدد از عناصر متداول طراحی شده و در ضمن عناصر نادر را هم شناسایی می‌کند. گروه پژوهشی در بررسی گونه‌های شیمیایی کمتر متداول مقادیر زیادی از ژرمانیم کشف کرد که غیرمنتظره بود. نسبت ژرمانیم به سیلیسیوم در مریخ معمولا قابل پیش‌بینی است،  به‌طوری که فراوانی غیرمعمول آن نشان‌دهنده‌ این است که پدیده متفاوتی در این منطقه روی می‌داده است.



 



آیدا رضایی/ مجله نجوم



منبع: iflscience.com



 



 



 



 




توجه:




بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.


در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.


 



 


  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 1005
کلمات کلیدی