عکس جدید تیتان، بهترین چشمانداز از این قمر بیگانه را ارائه میدهد
کاوش قمر زحل، تیتان، دشوار است، زیرا جو بسیار غلیظی دارد. اما تصاویر جدید توانستهاند به اعماق بیشتری از این جو نفوذ کنند تا واضحترین چشمانداز به دست آمده تا به امروز را در اختیار ما قرار دهند.
کاوش قمر زحل، تیتان، دشوار است چرا که جو بسیار غلیظی دارد- در حقیقت غلیظتر از جو زمین. اما تصاویر جدید توانستهاند به اعماق بیشتری از این جو نفوذ کنند تا واضحترین چشمانداز به دست آمده تا به امروز را در اختیار ما قرار دهند.
این تصاویر با استفاده از دادههای فروسرخ فضاپیمای کاسینی ناسا تهیه شدهاند، که در شهریور 1396/ سپتامبر 2017 (پس از آخرین پروازش از کنار تیتان در بهار 1396) با برخورد برنامهریزی شدهاش به زحل، به پایان کار خود رسید.
کاسینی دستگاه فروسرخی به نام طیفسنج نقشهبرداری فروسرخ و مرئی (VIMS) روی خود داشت؛ دانشمندان از دادههای 13 سال آن استفاده کردند و این چشماندازهای جدید را کنار هم قرار دادند.
ناسا گفت: «این مجموعه جدید، بهترین تصاویر به دست آمده تاکنون است که نشان میدهد این قمر اگر جو مهآلودی نداشت، از دید ناظر عادی احتمالا چگونه به نظر میرسید. این مجموعه تصویر به احتمال زیاد تا مدتها جایگزین نخواهد شد.»
ذرات آئورسل در جو تیتان به شدت نور مرئی را پراکنده میکنند، و این میتواند مشاهده سطح این قمر را با چشم غیرمسلح تقریبا غیرممکن کند. خوشبختانه نور فروسرخ میتواند به درون این مه نفوذ کند، امواج رادیویی نیز این قابلیت را دارند و از آنها برای کشف اولیه دریاچهها و دریاهای متان و اتان در تیتان نیز استفاده شده بود.
در جریان تلاشهای قبلی برای نقشهبرداری از سطح تیتان، بالارفتن ناگهانی وضوح تصاویر سبب شد نوعی گسستگی و ناهمگونی در نقشه این دنیای بیگانه دوردست به وجود آید. از آنجا که این اطلاعات در پروازهای متفاوت از نزدیکی تیتان جمعآوری شده که طی آنها نواحی مختلف در زمانهای مختلف مشاهده شدهاند، تصاویر نهایی شاید کمی عجیب به نظر برسد چون در آن، مرز بین تکههای مختلف تصویر دیده میشود.
حتی در بهترین تصاویر قدیمیتر از تیتان مرز تکههای مختلف عکس دیده میشد/امتیاز تصویر: NASA/JPL-Caltech
ناسا درمورد آخرین تصاویر گفت: «اما از طریق تجزیه و تحلیل دقیق دادهها و همچنین پردازش دستی زمانبر موزاییکها، بیشتر این خطوط مرزی حذف شدهاند.»
این تصاویر به ما چه میگویند؟ ما میتوانیم تواحی پر از تپه را در مناطق استوایی این قمر را ببینیم که در تصاویر به رنگ قهوهای هستند. و همچنین میتوانیم ببینیم که تیتان سطح پیچیدهای با عوارض متعدد زمینشناختی دارد.
تصاویر جدید تیتان در نور فروسرخ. تصویر نور مرئی در مرکز برای مقایسه آمده است/ امتیاز تصویر: NASA
تیتان به جز زمین تنها جایی است که پهنههای شناخته شدهای از مواد مایع بر سطح خود دارد-البته به جای آب هیدروکربنهای مایع دارد. همچنین ممکن است دارای اقیانوسی زیرزمینی باشد که در نتیجه، ممکن است شکلی از حیات در آن وجود داشته باشد.
ناسا درحال حاضر ماموریتی برای بازگشت به تیتان در سال 1399 /2020 در نظر دارد: پیشنهاده (پروپوزالی) برای فرستادن پهپاد به سطح قمر برای پرواز بر فراز نواحی جالبتر آن. ما براساس جدیدترین تصاویر، به نظر میرسد زمان آن است که در مورد بازگشت هرچه زودتر به تیتان تصمیم جدی بگیریم.
آیدا رضایی/ مجله نجوم
منبع: iflscience.com
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است. در غیر این صورت، بدیهی است حق پیگیری قانونی مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.