سنجش از دور، توانمند سازی آینده
پرتاب اسپوتنیک 1 توسط اتحاد جماهیر شوروی در تاریخ چهارم اکتبر 1957 منجر به آغاز عصر فضا شد و اکنون با گذشت بیش از نیم قرن پس از پرتاب نخستین ماهواره به فضا، ماموریت های مختلف دیگری به مدار زمین و همچنین دیگر سیارات جهت کشف مرزهای بشری فرستاده شدند. مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 1999، 4 تا 10 اکتبر هر سال را به عنوان «هفته جهانی فضا» نام گذاری کرد.
پرتاب اسپوتنیک 1 توسط اتحاد جماهیر شوروی در تاریخ چهارم اکتبر 1957 منجر به آغاز عصر فضا شد و اکنون با گذشت بیش از نیم قرن پس از پرتاب نخستین ماهواره به فضا، ماموریت های مختلف دیگری به مدار زمین و همچنین دیگر سیارات جهت کشف مرزهای بشری فرستاده شدند. مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 1999، 4 تا 10 اکتبر هر سال را به عنوان «هفته جهانی فضا» نام گذاری کرد. هدف از نام گذاری این هفته، ترویج دانش و فناوری فضایی در میان عموم مردم است. در طول این هفته، انجمن ها و مراکز فضایی در سراسر جهان در جهت آموزش و آگاهی بخشی برنامه های متعددی را برگزار می کنند که منجر به تشویق جوانان به این علم و همچنین ایجاد همکاری های بین المللی در جهت توسعه علوم فضایی می شود.
از همان ابتدای راه فعالیت های فضایی، ماهواره ها به عنوان ابزاری کاربردی برای برقراری ارتباط، مشاهده و پایش زمین در جهت استفاده برای مقاصد علمی مورد استفاده قرار می گرفتند. شعار هفته جهانی امسال، «سنجش از دور، توانمند سازی آینده» است. شعاری که به پررنگ شدن نقش ماهواره های سنجش از دور در رصدهای زمینی و کاربرد آن در زندگی روزمره ما انسان ها اشاره دارد. این شعار به بهانه ی ماموریت های موفقی از جمله سری ماهواره های لندست (Landsat) انتخاب شده است. این ماهواره ها در حوزه ی تصویربرادری زمینی همچون تعیین کاربری اراضی، اکتشافات زمینشناسی، مدیریت کشاورزی و جنگلداری مطالعات با ارزشی انجام دادنند. شهریور گذشته، ماموریت لندست 50امین سالگرد خود را جشن گرفت. ماموریتی که میلیون ها تصویر را از سطح سیاره زمین جمع آوری کرده است. در طی این سال ها ماهواره های مختلف دیگری از قبیل ماهواره آکوا، ترا و آیکونوس در مطالعه سنجش از دور نقش به سزایی داشته اند و اطلاعات با ارزشی از منابع طبیعی، تغییرات آب دریا و دریاچه ها، خشکسالی و آلودگی آب و خاک و هوا را برای ما بدست آورده است.
یکی از دلایل دیگری که در انتخاب شعار امسال برجسته است، همکاری کشور ها و دولت ها در اجرای طرح GEOSS برای رصدهای زمینی می باشد. این برنامه باعث کاهش خسارت های ناشی از بلایای طبیعی، حفاظت از اکوسیستم های زمینی و درک عوامل زیست محیطی موثر بر بهداشت و رفاه انسان ها می شود.
امسال، هفته جهانی فضا در ایران، زمان برگزاری برنامه های کشور با توجه به همزمان شدن با دهه ی اول محرم، با هماهنگی مجمع هفته جهانی فضا به تاریخ 24 تا 30 مهرماه تغییر پیدا کرده است. برگزار کنندگان می توانند جهت ثبت برنامه خود به وب سایت رسمی هفته جهانی فضا مراجعه کرده و رویداد خود را در صفحه ی ایران در تقویم برگزاری برنامه ها اطلاع رسانی کنند.
در حال حاضر بیش از 18 انجمن و موسسه نجومی در سراسر ایران برای این هفته اعلام آمادگی کرده اند. در سال گذشته نیز بیش از 30 برنامه از کشور ایران در بخش رویداد های هفته جهانی فضا به ثبت رسید.
گروه هماهنگی هفته جهانی فضا در ایران همانند سال گذشته با همکاری ماهنامه نجوم-بهعنوان پایگاه هماهنگی برنامهها-مجله الکترونیکی ساورس و اینفوگرام به هماهنگی و سازماندهی برنامه ها در ایران می پردازد.
برای اطلاع رسانی از برنامه های شهر خود می توانید صفحه های اجتماعی ماهنامه نجوم و هفته جهانی فضا در ایران را دنبال کنید.
www.instagram.com/nojum_magazine
telegram.me/Nojummag
telegram.me/iranspaceweek
www.instagram.com/iran.space.week
سعید جعفری
نماینده ایران در مجمع هفته جهانی فضا