راز انفجارهای رادیویی سریع و تکرارشونده
ستاره شناسان در تلاشند پازل انفجارهای ممند رادیویی (FRB) را حل کنند
نزدیک به یک دهه است که ستاره شناسان در تلاشند پازل انفجارهای رادیویی سریع و تکرارشونده(FRB) را حل کنند. این جرقه ها بسیار آنی بوده و سرچشمه آنها مشخص نیست.
این عکس ترکیب سه رنگ سحابی خرچنگ را نشان میدهد. در مرکز این سحابی تپاختری وجود دارد. هستهای ستارهای که شبیه به چیزی است که ممکن است علت این انفجارهای رادیویی سریع و تکرار شونده باشد / عکس: Hubblesite.org
نزدیک به یک دهه است که ستاره شناسان در تلاشند پازل انفجارهای رادیویی سریع و تکرارشونده(FRB) را حل کنند. این جرقه ها بسیار آنی بوده و سرچشمه آنها مشخص نیست.
سیگنالهای FRB تا سال 86 مشاهده نشده بودند و بر اساس آنچه در نشریه علمی نیچر آمده است، گونه ممتد این FBR ها اولین بار در سال 1390 توسط ستاره شناسان مشاهده شده است. سپس دو انفجار دیگر در تاریخ 27 اردیبهشت 94 و هشت مورد دیگر در 12 خرداد 94 رخ داده است.
جیسون دابلیو.تی. هسلز، نویسنده اصلی پژوهش و دانشمند دستیار بنیاد اخترشناسی رادیویی هلند (ASTRON)میگوید: " طبق یافتههای جدید این رویداد که در آن بخشی از جرم باقی مانده است، نتیجه رمبش یک ابرنواختر یا ادغام دو ستاره نوترونی - - که در آن جرم از بین میرود - نیست."
لورا اسپیتلر از موسسه نجوم رادیویی ماکس پلانک حدس میزند که این FRB ممکن است به ردهای پر انرژیتر از تپاخترهای ماورای کهکشان راه شیری اشاره داشته باشد. در صورتی که منجمان در مشاهدات بعدی خود بتوانند دورهای منظم برای این انفجارها بیابند، این نظریه میتواند پذیرفته شود.
سناریوهای متعددی وجود دارد که سعی دارد برای چگونگی این انفجارهای مرموز توضیحی ارائه کنند. ولی هسلز با اشاره به پژوهش دیگری که نتایج آن در ماه دسامبر منتشر شده بود (و در آن از یک FRB جديد گفته شده بود که می توانست از یک ستاره نوترونی پوشیده در غبار سرچشمه گرفته باشد) میگوید آن یافتهها مکمل یافتههای جدید هستند.
در مجموع این بررسیها نشان میدهند که ممکن است FRBها حداقل دو منشا داشته باشد: طغیانهای متناوب ستارههای جوان که به احتمال زیاد به ما نزدیک هستند و طغیان تک ستارهای پیر در جهان دور. به هر ترتیب این مشاهدات در آینده ادامه خواهد داشت تا منشا این انفجارهای مرموز را مشخص شود.
منبع: skyandtelescope.com
مترجم: نیلوفر پیلغوش / مجله نجوم