رویدادهای رصدی هفته، 5 تا 12 تیر
نخستین شبهای تابستان فرصت مناسبی برای کاوش آسمان شب است
نخستین شبهای تابستان فرصت مناسبی برای کاوش آسمان شب است. در این شبها مرکز کهکشان راه شیری در ساعات اولیه شب از شرق طلوع میکند و برای ما زیبایی بیبدیلش را همراه میآورد.
موقعیت سیارات چندان با هفته گذشته تفاوتی نکرده است. مشتری همچنان در برج سنبله، نخستین جرمی است که پس از غروب خورشید در آسمان به چشم میخورد. زحل در صورت فلکی مارافسای است و زهره در صبحگاه با درخشش بینظیرش همه را محو زیبایی خود خواهد کرد.
اورانوس با قدر ظاهری تقریبا 5/6 در صورت فلکی حوت سوژه مناسبی برای رصدهای تلسکوپی خواهد بود و نپتون در نزدیکی ستاره لاندا-دلو یک سوژه نسبتا سخت برای کم تجربهترها است.
رصد عطارد و مریخ به سبب جدایی زاویهای اندکشان از خورشید در هفته پیشرو ممکن نخواهد بود.
در ساعت 13:30 روز 6 تیر اوج بارش شهابی عوایی خواهد بود. اگرچه پیشبینی چندان دقیقی درمورد توزیع شهابهای این بارش از نظر زمان وجود ندارد؛ اما بهنظر میرسد شامگاه پیش از اوج بارش فرصت مناسبی برای مشاهده چند شهاب زیبا از این بارش کمفروغ خواهد بود. پیش بینیها ZHR این بارش را حدود 30 تخمین میزنند. با این حال دقت این پیشبینیها چندان زیاد نیست.
(ZHR حداکثر تعداد شهابهایی است که با در نظر گرفتن کانون بارش در سرسو در ساعات اوج بارش قابل مشاهده خواهد بود.)
دهم تیر ماه نیز شاهد یک مقارنه زیبا خواهیم بود: مقارنه ماه و سیاره مشتری درست در ساعت 20:49 دقیقه. در این مقارنه جدایی زاویهای ماه و مشتری تقریبا 4 درجه خواهد بود و منظره جذابی را پدید خواهد آورد.
علاوه بر سوژههایی که از آنها سخن گفتیم، این شبها فرصت مناسبی برای کاوش اجرام ژرف آسمان است. اجرامی که برای رصدشان به ابزارهای بزرگ نیازی نیست و با تلسکوپهای 4 اینچ هم میتوان در زیباییشان غرق شد.
کافی است به کاوش خوشهها و سحابیهای موجود در صور فلکی قوس و عقرب بپردازید.
محمد صالح تیمار/منجم آماتور
تصویرسازی: عرفان احمدی
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.