به کاشفان ابرنواخترها بپیوندید:
درخشان مانند یک ابرنواختر
اگر شما هم دوست دارید به جمع کاشفان ابرنواخترها بپوندید، این فرصت را از دست ندهید. دانشگاه ملّی استرالیا (ANU) از همه علاقهمندان به علم برای پیوستن به این پروژه دعوت کرده است.
اگر شما هم دوست دارید به جمع کاشفان ابرنواخترها بپوندید، این فرصت را از دست ندهید. دانشگاه ملّی استرالیا (ANU) از همه علاقهمندان به علم برای پیوستن به این پروژه دعوت کرده است.
ابرنواختر، انفجار ستارههایی است که پرانرژیتر از یک نواختر هستند. هنگامی که تمام سوخت هستهای ستاره با جرم بیشتر از حد چاندراسخار به پایان میرسد، نیروی گرانش برتری یافته و ستاره شروع به انقباض میکند. در این حالت به دلیل عدم وجود فشار کافی داخلی، ستاره شروع به فروریزش میکند و اگر سرعت این فروریزش زیاد باشد انهدام انفجاری ستاره به آنچه ابرنواختر نامیده میشود، میانجامد. نور ستارۀ منفجر شده به درخشانی صد میلیون بیلیون بیلیون بیلیون رعد و برق است و میتواند درخشانتر از مجموع ستارههای کهکشان میزبانش به نظر بیاید. این درخشندگی به طرز فوقالعادهای به محققان کمک میکند و میتواند معیار اندازهگیری در عالم باشد. اخترفیزیکدانان با کمک این نور میتوانند شتاب گسترش جهان را اندازهگیری کنند؛ در نتیجه میتوانند انرژی تاریک، علت انبساط کیهان، را بهتر بشناسند. همچنین به گفتۀ دکتر براد تاکر، سرپرست این پروژه، دانشمندان با محاسبۀ اینکه چه مقدار از نور ستارۀ منفجر شده محو شده است، میتوانند فاصلۀ آن را از زمین محاسبه کنند.
در این پروژه، داوطلبان به صورت آنلاین از طریق سایت www.zooniverse.org تصاویر گرفته شدۀ تلسکوپ اسکای مپر در ایانیو را بررسی میکنند. اگر مورد جدید یا عجیبی مشاهده کنند، روی عکس مشخص میکنند تا محققان بررسی بیشتری بر روی آن داشته باشند. نخستین کسی که جرمی را بهعنوان ابرنواختر معرفی کند، درصورتیکه پس از بررسی دانشمندان تأیید شود، کاشف آن معرفی خواهد شد. هر چه یک ابرنواختر زودتر مشاهده شود، بهتر میتوان آن را بررسی کرد و اندازهگیری دقیقتری از سرعت گسترش عالم به دست آورد.
تلسکوپ اسکای مپر، تلسکوپی ۱/۳ متری است که هر ماه هزاران عکس از آسمان نیمکرۀ جنوبی به منظور کشف ابرنواختر تهیه میکند. بهاینترتیب، با مشارکت هزاران نفر در هر دقیقه تصاویر بسیار زیادی را میتوان بررسی کرد، کاری که یک محقق به تنهایی و در طول یک سال باید انجام دهد.
پروژههای علوم شهروندی پلی بزرگ و مهم برای ارتباط بین تحقیقات علمی و مشارکت عمومی علاقهمندان هستند و سبب سرعت بخشیدن به مطالعات علمی میشوند. دکتر مولر، عضو آموزشگاه تحقیقات نجوم و فیزیک نجومی ایانیو، معتقد است: «ما به دنبال ابرنواخترهای نوعIa برای اندازهگیری سرعت انبساط هستیم و به کمک آنها میتوانیم انواع دیگر ابرنواخترها که درخشندگی بین دو هفته تا چند ماه را دارند، پیدا کنیم.»
تصویر پرتو ایکس، دارای چند طول موج از باقیماندۀ ابرنواختر کپلر به نام اسان ۱۶۰۴ (SN 1604) که تلسکوپ فضایی چاندرا آن را ثبت کرده است
امتیاز تصویر: NASA/ESA/JHU/R.Sankrit & W.Blair
ریحانه رادی/ مجله نجوم
ویراستار: منا رجبیه فرد
منابع: astronomy.com و anu.prezly.com
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.