• 1396/01/18 - 20:16
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
برای نخستین‌بار مشاهده شد:

جو در پیرامون یک سیاره‌ فراخورشیدی زمین‌مانند

محققان برای نخستین‌بار موفق به کشف جو در اطراف یک سیارۀ فراخورشیدی زمین‌مانند شدند. این سیارۀ سنگی که فقط اندکی از زمین بزرگ‌تر است به گرد یک ستارۀ کوتولۀ قرمز می‌گردد.


محققان برای نخستین‌بار موفق به کشف جو در اطراف یک سیارۀ فراخورشیدی زمین‌مانند شدند. این سیارۀ سنگی که فقط اندکی از زمین بزرگ‌تر است به گرد یک ستارۀ کوتولۀ قرمز می‌گردد.



به گزارش مجله نجوم به نقل از وبگاه اسپیس، محققان موفق به کشف جو در اطراف یک سیارۀ فراخورشیدی زمین‌مانند به نام جی‌جی ۱۱۳۲بی (GJ 1132b) شدند. این سیارۀ فراخورشیدی به دور ستارۀ جی‌جی ۱۱۳۲ می‌گردد که یک کوتولۀ قرمز است و در فاصلۀ ۳۹ سال نوری از زمین قرار دارد. شعاع این سیاره ۱/۴ برابر شعاع زمین است و جرم آن ۱/۶ برابر جرم زمین تخمین زده شده است. این سیاره هر ۱/۶ روز یک‌بار به دور ستارۀ مادرش می‌گردد. هنگامی ‌که این سیاره کشف شد محققان آن را «دوقلوی احتمالی سیارۀ ناهید» نامیدند. زیرا این سیاره سنگی است و همچنین دمای بالایی دارد، بنابراین شبیه به ناهید است. اکنون مشخص‌ شده که ممکن است این سیاره هم مانند ناهید دارای جوی غلیظ باشد. محققان می‌گویند احتمالاً جو این سیاره میزان بسیاری بخارآب و یا گاز متان دارد. 



درگذشته وجود جو در اطراف سیارات  فراخورشیدی بزرگ، مانند سیارات گازی فراخورشیدی که شبیه به مشتری هستند و همچنین سیارات زمین‌مانند بزرگ که هشت برابر اندازۀ زمین‌اند، تأیید شده بود. اما این ‌نخستین‌بار است که وجود جو در اطراف یک سیارۀ سنگی زمین‌مانند با اندازه‌ای نزدیک به زمین تأیید می‌شود. این کشف بسیار مهمی در مسیر یافتن سیارات زمین‌مانند مستعد حیات و یافتن حیات فرازمینی احتمالی است.



ستاره‌های کوتولۀ قرمز در مقایسه با ستاره‌های بزرگ‌تر، مانند خورشید، شراره‌ها  و فعالیت‌های شدیدتری دارند. این فعالیت‌های شدید ممکن است باعث پراکنده شدن جو اطراف سیاراتی که به دور این ستارگان می‌چرخند، شود. اما این کشف نشان می‌دهد که وجود جو در سیارات اطراف این ستارگان ناممکن نیست. کوتوله‌های قرمز بخش زیادی از ستارگان کهکشان راه شیری را تشکیل می‌دهند. بیست ستاره از ۳۰ ستارۀ همسایۀ خورشید از نوع کوتولۀ قرمز هستند.



 



مترجم: محمد عادل‌پور/ مجله نجوم



ویراستار: منا رجبیه فرد



منبع: space.com



 



بیش تر بخوانید:



کشف منظومه‌ای با هفت سیاره زمین‌مانند



سؤال‌ها بر سر امکان حیات روی سیارات منظومه ترپیست-۱



 



توجه:


بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.


در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.

  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 828
کلمات کلیدی