جستجوی سیاره نهم از راه بررسی مدار زحل
جستجوی سیاره نهم از راه بررسی مدار زحل
دانشمندان فرانسوی میگویند با تکیه بر مطالعات دقیق مدار زحل و استفاده از مدلهای ریاضی، منطقهی جستجو برای سیارهی نهم را توانستهاند به مناطق "امکان پذیر" و "احتمالی" کاهش دهند.
تصویر بالا نمایی شبیه سازی شده از سیارهی نهم است که از پشت سیاره به سوی خورشید مینگرد. اخترشناسان گمان میکنند که این سیاره سنگین و دورافتاده، مانند دیگر سیارات عظیم در منظومهی شمسی ما، از نوع گازی است.
شش جرم شناخته شده با بیشترین فاصله در منظومهی شمسی و با مدارهایی آن سوی مدار نپتون (مدارهای ارغوانی رنگ). همهی آنها به طور مرموزی در مسیری واحد قرار دارند. همچنین آنها در تصاویر سه بعدی، دور از صفحهی منظومهی شمسی هستند و به طور تقریباً یکسان از این صفحه شیب دارند. باتیگین و براون نشان دادند که سیارهای ده برابر سنگینتر از سیارهی زمین در مداری غیرعادی که با شش جرم دیگر هم تراز نیست (مدار نارنجی رنگ)، مورد نیاز است تا این پیکر بندی را حفظ کند.
موقعیت حضیض خورشیدی در مدار شش جرم فرانپتونی در وضعیتی نزدیک بهم قرار گرفته است. اخترشناسان بوجود آمدن این حالت را نتیجه نیروی گرانشی میدانند که سیارهای دوردست و ناشناخته بر مدار این اجرام اعمال کرده است.
احتمال وجود سیارهای ناشناخته
حدود یک ماه پیش، دو تن اخترشناس به نامهای مایک براون (Mike Brown) و کنستانتین باتیگین (Konstantin Batyginof)، از موسسهی فناوری کالیفرنیا شواهدی از وجود سیارهای غول پیکر با اثری عجیب و مداری بسیار طولانی در قسمتی بیرونی منظومهی شمسی یافتند. این سیاره که فعلاً "سیارهی نهم" خوانده میشود، قطری در حدود ٢٥٫٧٥٠ کیلومتر و جرمی ده برابر سنگینتر از جرم زمین داشته باشد. سیاره مفروض که به طور میانگین حدود ٢٠ برابر دورتر از فاصلهی نپتون از خورشید قرار گرفته است، بین 10 هزار تا 20 هزار سال طول میکشد تا یک دور به گرد خورشید بچرخد.
وجود سیارهی نهم از روی مدلهای ریاضی و شبیهسازیهای رایانهای با توجه به وجود اجتماعی متشکل از شش جرم واقع در کمربند کوئیپر (ناحیهای متشکل از خرده اجرام یخی و دنبالهدارها که در آن سوی مدار نپتون واقع است) استنباط شده است. براون و باتیگین میگویند احتمال اینکه چنین اجتماعی اتفاقی تشکیل شده باشد فقط ٠̸٠٠٧ درصد یا در حدود یک به 15 هزار است.
محدوده های احتمالی و امکانپذیر برای یافتن سیاره نهم که با توجه به مطالعه جابهجایی زحل در مدارش تعیین شده است
جستجو برای پیدا کردن محدودهی سیارهی نهم
همه چیز به خوبی پیش میرود. اما با چنین مدار بزرگی، اخترشناسان با مسئولیت دشواری برای ناحیه وسیعی در فضا برای پیدا کردن این سوزن گم شده در انبار کاه رو به رو هستند. اکنون این سؤال مطرح است که جستجو را از کجا شروع کنیم؟ مطالعهای که توسط تیمی از دانشمندان فرانسوی انجام گرفته است، ممکن است به مجدود کردن ناجیه جستجو کمک کند. در مقالهای جدید که در نشریه "نجوم و اخترفیزیک" منتشر شده است، اگنس فینگ (Agnes Fienga) و همکارانش اثر سیارهی بزرگ کمربند کوئیپر بر چرخش سیارات دیگر واقع در منظومهی شمسی را بررسی میکنند. آنها مطالعهی خود را در بررسی این اثر بر روی سیارهی زحل متمرکز کردهاند و میگویند با استفاده از مدارگرد کاسینی ناسا که از سال ٢٠٠٤ به دور زحل در حال چرخش بوده است میتوانند موقعیت زحل را در مدارش با دقت محاسبه کنند.
وجود اختلافی که توسط سیاره احتمالی نهم در مقدار اختلاف موقعیت محاسبه شده از زحل دربرابر اندازهای که در مشاهدات قبلی از موقعیت زحل دیده شده بود وجود داشت، تیم دانشمندان را قادر ساخت تا دو قسمت از مدار را که شامل دو قسمت نوار "احتمالی" و قسمت بسیار بزرگتر به نام "امکان پذیر" را از مدار جدا کنند. این روش آشنایی است که 150 سال پیش از طریق آن نپتون را کشف کردند. اخترشناسان در آن زمان (سال 1847)، بینظمیهایی را در حرکت اورانوس میدیدند و همین امر به پیشبینی وجود هشتمین سیاره به عنوان دلیل این بینظمیها منجر شد. یوهان گال (Johann Galle) در ٢٤ سپتامبر ١٨٤٦، نپتون را فقط با اختلاف یک درجه از موقعیتی کشف کرد که ریاضیدان فرانسوی یوربن لوریر (Urbain Leverrier) پیش بینی کرده بود.
به نظر میرسد تا زمانی که راه حل جدیدی برای یافتن سیارهی نهم پیدا نکنیم، گام برداشتن در مسیر قدیمی راه حل بهتری خواهد بود.
منبع: universetoday.com
نویسنده: فائزه بیجارچیان / مجله نجوم