• 1396/02/15 - 22:00
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

ثبت نمایی بی‌نظیر از ابر ماژلانی کوچک

به‌تازگی، تلسکوپی در شیلی تصویر فوق‌العاده‌ای از ابر ماژلانی کوچک تهیه کرده است که در آن میلیون‌ها ستارۀ این کهکشان اقماری ما که تاکنون دیده نشده بودند، به چشم می‌خورند.


به‌تازگی، تلسکوپی در شیلی تصویر فوق‌العاده‌ای از ابر ماژلانی کوچک تهیه کرده است که در آن میلیون‌ها ستارۀ این کهکشان اقماری ما که  تاکنون دیده نشده بودند، به چشم می‌خورند.



ابر ماژلانی کوچک با چشم غیرمسلح به صورت لکه‌ای کم فروغ در آسمان نیمکرۀ جنوبی زمین دیده می‌شود. اما این لکه، کهکشانی کوتوله در فاصله ۲۰۰ هزار سال نوری از ماست که دارای میلیون‌ها ستاره است و همراه کهکشان پرجرم‌تر ابر ماژلانی بزرگ در مداری به دور کهکشان راه‌شیری در حرکت است. با وجود نزدیکی ابر ماژلانی کوچک مشاهدۀ ستاره‌های آن دشوار است، چون غبار میان‌ستاره‌ای نور این ستارگان را پراکنده یا جذب می‌کند. به این پدیده خاموشی در اثر غبار گفته می‌شود.



اکنون اخترشناسان تلسکوپی قدرتمند را برای دیدن آنچه در پس غبار است به کار برده‌اند تا زیباترین و دقیق‌ترین نمایی که تاکنون از این کهکشان ثبت شده، به تصویر کشیده شود. برای تهیۀ این تصویر، از تلسکوپ ویستا (VISTA سرواژۀ Visible and Infrared Survey Telescope  به معنی تلسکوپ نقشه‌برداری نور مرئی و فروسرخ) متعلق به رصدخانۀ پارانال استفاده شده است. قطر آینۀ این تلسکوپ ۴/۱ متر است و ازآنجاکه در نور فروسرخ کار می‌کند، می‌تواند برای دیدن اجزایی از ابر ماژلانی کوچک به کار رود که نور مرئی‌شان به سبب خاموشی در اثر غبار به ما نمی‌رسد.



این تصویر بی‌نظیر از ۱/۶ میلیارد پیکسل تشکیل شده است و درآن علاوه بر میلیون‌ها ستارۀ ابر ماژلانی کوچک، هزاران کهکشان دوردست پشت این کهکشان و تعدادی خوشه ستاره‌ای (از جمله خوشۀ ۴۷ توکان) نیز به چشم می‌خورد. (این خوشه در سمت راست تصویر دیده می‌شود.) تهیۀ این عکس بخشی از «پروژۀ نقشه‌برداری ویستا از ابرهای ماژلانی» یا به‌اختصار وی‌ام‌سی (VMC سرواژۀ  VISTA survey of the Magellanic Clouds) بوده است.





 



دانشمندان با مشاهدۀ کهکشان‌های کوتولۀ بسیار نزدیکی مثل ابر ماژلانی کوچک و بزرگ، می‌توانند به شناخت بهتری از ساختار سه‌بعدی این‌گونه کهکشان‌ها و همچنین فرایند شکل‌گیری ستارگان دست یابند؛ به همین دلیل است که امید می‌رود پروژۀ وی‌ام‌سی نقش مهمی در پرده برداشتن از اسرار ستارگان و کهکشان‌ها ایفا کند.



 



مترجم: کیارا عباس‌زاده اقدم/ مجله نجوم



ویراستار: منا رجبیه فرد



منبع: space.com



 



توجه:


بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.


در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.

  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 862
کلمات کلیدی