تصویر جدید کاسینی از قمری آبلهرو
بهتازگی ناسا تصویری با وضوح بالا از اپیمتئوس، یکی از قمرهای زحل، منتشر کرده است که آن را فضاپیمای کاسینی سوم اسفند ۱۳۹۵/ ۲۱ فوریه ۲۰۱۷ تهیه کرده بود.
بهتازگی ناسا تصویری با وضوح بالا از اپیمتئوس، یکی از قمرهای زحل، منتشر کرده است که آن را فضاپیمای کاسینی سوم اسفند ۱۳۹۵/ ۲۱ فوریه ۲۰۱۷ تهیه کرده بود.
بهتازگی ناسا تصویری با وضوح بالا از اپیمتئوس، یکی از قمرهای زحل، منتشر کرده است کهآن را فضاپیمای کاسینی سوم اسفند 1395/ 21 فوریه 2017 تهیه کرده بود.
در این تصویر اپیمتئوس خاکستری رنگ، که وبگاه ناسا آن را سیبزمینی شکل توصیف کرده، پوشیده از گودالهایی دیده میشود که طی دورههای طولانی در اثر برخورد خردهسنگهای فضایی با این قمر به وجود آمدهاند؛ تعدادی از این دهانههای برخوردی بزرگتر از یکچهارم قطر خود اپیمتئوس هستند. این تصویر، سمتی از قمر را نشان میدهد که پشت به زحل قرار دارد.
قطر اپیمتئوس حدود 113 کیلومتر و فاصلۀ آن از زحل 15 هزار کیلومتر است. تعدادی از دهانههای برخوردی روی سطح آن قطری بیش از 30 کیلومتر دارند. این قمر، کوچکتر از آن است که گرانش آن بتواند جوی را در اطرافش نگه دارد؛ فعالیت آتشفشانی درونی نیز ندارد. در غیاب جو و آتشفشان عاملی وجود ندارد که دهانههای برخوردی نقش بسته بر چهرۀ این قمر را به تدریج از روی سطح آن محو کند. در اثر پدیدهای به نام «قفل گرانشی» همیشه یک نیمۀ اپیمتئوس رو به سیارۀ زحل قرار میگیرد، درست مانند وضعیتی که ماه زمین نسبت به سیارۀ ما دارد.
مدار اپیمتئوس به دور زحل در منظومۀ شمسی منحصربهفرد است. این قمر کوچک و قمر دیگری از زحل به نام ژانوس، در مداری مشترک به دور این سیاره حرکت میکنند؛ یکی از آنها فقط 50 کیلومتر از دیگری به زحل نزدیکتر است. وقتی دو قمر در مدارهایشان به نزدیکی هم میرسند، برهمکنش گرانشی میان آنها سبب میشود که مدارشان را با هم عوض کنند. این پدیده هر چهار سال زمینی یک بار رخ میدهد و نزدیکترین فاصلهای که دو قمر نسبت به هم پیدا میکنند بیش ازده هزار کیلومتر است. در هیچ جای دیگری از منظومۀ شمسی وضعیتی مشابه این به چشم نمیخورد.
کاوشگر کاسینی در حال حاضر مشغول اجرای عملیاتی است که سرانجام به سقوط در جو زحل و برخورد با این سیاره ختم میشود. این شیرجۀ مرگبار به دانشمندان امکان مشاهدۀ قسمتهایی از زحل را میدهد که هیچ فضاپیمایی در مدار سیاره قادر به دیدن آن نیست.
کیارا عباسزاده اقدم/ مجله نجوم
ویراستار: منا رجبیه فرد
منبع: space.com
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.