تصویر جدید هابل از کهکشانی کوچک و فعال
NGC 178 ممکن است کوچک باشد، اما کهکشانی بسیار توانمند است.
NGC 178 ممکن است کوچک باشد، اما کهکشانی بسیار توانمند است. این کهکشان دارای قطری در حدود 40 هزارسال نوری است، کمتر از نصف راه شیری، و از این رو در گروه کهکشانهای کوتوله طبقه بندی شده است. فاصله آن از ما حدودا 65 میلیون سال نوری است و در صورت فلکی قیطس قرار دارد. NGC 178 با وجود ابعاد کوچکش، مشغول تشکیل ستارههای جدید است و در هر سال به طور متوسط معادل تقریبا نیمی از جرم خورشید، ستاره بهوجود میآورد؛ همین موضوع کافی است تا بر آن برچسب کهکشان ستارهفشان (starburst) بخورد.
کشف این کهکشان داستانی جالب و تا حدودی گیج کننده دارد. در ابتدا ستاره شناس آمریکایی به نام اورموند استون در سال 1132/ 1885 کهکشان NGC 178 را کشف کرد و این کهکشان NGC 178نامگذاری شد اما موقعیت آن در آسمان به اشتباه ثبت شده بود؛ به طور تصادفی بعد کهکشان (که میتوان آن را معادل نجومی طول جغرافیایی زمین تصور کرد) به میزان قابل توجهی با مقدار واقعی آن متفاوت بود. در سالهای بعد مجددا ستاره شناس فرانسوی استفان ژاول این کهکشان را مشاهده کرد. از آنجا که جرم ثبت شدهای در آن نقطه در آسمان وجود نداشت، ژاول تصور کرد که کهکشان جدیدی کشف کرده است و آن را در فهرست ایندکس تحت نام IC 39 مجددا ثبت کرد. بعدا، ستاره شناس آمریکایی هربرتهاونیز این کهکشان را مشاهده و اشتباه اولیه استون را تصحیح کرد. چندین سال بعد، اخترشناسان بالاخره متوجه شدند که NGC 178 و IC 39 در واقع یک جرم هستند!
محمد صادق فغانپور/ مجله نجوم
منبع: spacetelescope.org
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.