برای رصد ماهگرفتگی جزئی ۲۵ و ۲۶ تیر آماده شوید
ماهگرفتگی جزئی شامگاه سهشنبه ۲۵ تیر، که تا بامداد چهارشنبه ادامه دارد، فرصت مناسبی برای رصد و عکاسی از خسوف جزئی است
خسوف یا ماهگرفتگی از جمله پدیدههای نجومی جذابی است که در اعصار مختلف، در میان اقوام گوناگون، تعابیر متفاوتی از آن صورت گرفته است. مثلا در برخی نواحی جنوبی کشورمان، در گذشتههای دور، گمان مردم بر این بود که شیطان ماه را گرفته است و برای فراری دادن شیطان به روشهای مختلف سر و صدا ایجاد میکردند تا خسوف پایان یابد!
اگر از این نگاهها و تعابیر بگذریم، ماهگرفتگی جزئی شامگاه سهشنبه ۲۵ تیر، که تا بامداد چهارشنبه ادامه دارد، فرصت مناسبی برای رصد و عکاسی از خسوف جزئی است که تا ششم آبان ۱۴۰۲در ایران تکرار نخواهد شد. (میزان گرفت ماه در آبان ۱۴۰۲چندان قابل توجه نیست و برای دیدن خسوف جزئی با درصد گرفت بالا، باید تا ۲۵خرداد ۱۴۰۹منتظر بمانیم.)
در گرفت فردا شب، سایه زمین حدود ۶۵ درصد قرص ماه را میپوشاند. خسوف نیمسایهای، که با چشم غیرمسلح به سادگی قابل تشخیص نیست، حوالی ساعت ۲۳:۱۵ شروع میشود و درست ساعت ۰۰:۳۲بامداد چهارشنبه، خسوف جزئی شروع میشود و ساعت ۰۲:۰۱به اوج میرسد. در این لحظه شاهد بیشترین میزان گرفت خواهیم بود و پس از آن میزان گرفت کم میشود تا ماه حوالی ساعت ۰۳:۳۰از سایه زمین خارج شود و کل خسوف در ساعت ۰۴:۴۸با پایان خسوف نیمسایهای، تمام شود.
ثبت نمای بسته گرفت ماه با اتصال دوربین به تلسکوپ یا استفاده از لنزهای تله با فاصله کانونی بالا، میتواند چالش خوبی برای عکاسان کمتجربهتر باشد.
همچنین رصد خسوف نیمسایهای و تشخیص آن چالش خوبی برای ارتقای مهارتهای رصدی است.
توصیه میکنم رصد این پدیده زیبا را از دست ندهید، حتی اگر به تلسکوپ و دوربین دسترسی ندارید، با چشمان غیرمسلح خسوف را ببینید.
محمدصالح تیمار/ مجله نجوم
تصویرسازی: محمدصادق فغان پور
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است. در غیر این صورت، بدیهی است حق پیگیری قانونی مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.