• 1395/11/13 - 12:00
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

آیا کیهان ما در آغاز هولوگرامی بزرگ و پیچیده بوده است؟

محققان فیزیک نظری و اخترشناسان انگلیس، کانادا و ایتالیا براساس تحقیقات مشترک صورت گرفته بر روی برخی بی نظمی‌های موجود در تابش پس زمینۀ کیهان، توانستند به اولین نشانه‌های رصدی که گواهی بر درست بودن نظریۀ کیهان هولوگرافیک (گسترش هولوگرافیک‌وار کیهان) است، دست یابند.


محققان فیزیک نظری و اخترشناسان انگلیس، کانادا و ایتالیا براساس تحقیقات مشترک صورت گرفته بر روی برخی بی نظمی‌های موجود در تابش پس زمینۀ کیهان، توانستند به اولین نشانه‌های رصدی که گواهی بر درست بودن نظریۀ کیهان هولوگرافیک (گسترش هولوگرافیک‌وار کیهان) است، دست یابند.



این کشف، به این معنا نیست که ما در حال حاضر در یک هولوگرام زندگی می‌کنیم و تنها به مقطعی از ابتدایی‌ترین زمان آغاز کیهان بر می‌گردد؛ این نظریه پیشنهاد می‌کند که مهبانگ مبدأ هولوگرافی داشته است، به این معنا که زمانی کیهان ابتدایی یک هولوگرام بزرگ بوده است. پیش‌ازاین، برای توضیح بی قاعدگی‌هایی که در تابش پس زمینۀ کیهان وجود دارد از نظریۀ تورم کیهانی (cosmic inflation) استفاده می‌کردند.



نظریۀ کیهان هولوگرافیک (holographic universe) اولین‌بار در سال ۱۹۹۰/۱۳۶۹ مطرح گردید. طبق این نظریه تمامی اطلاعاتی که جهان سه‌بعدی (با در نظر گرفتن بعد زمان) و در مجموع تمام واقعیت ما را ایجاد کرده، در کرانۀ خود سطحی دوبعدی در بر داشته است؛ در واقع، مشابه هولوگرامی که در آن تصویری سه‌بعدی در سطحی دوبعدی نمایش داده می‌شود. به‌عنوان‌مثال، وقتی یک فیلم سه‌بعدی تماشا می‌کنید تصاویر به گونه‌ای دیده می‌شوند که به نظر می‌رسند ارتفاع، عرض و عمق دارند ولی در واقع همگی روی صفحۀ نمایش دوبعدی قرار گرفته‌اند.



 





 



دانشمندان سالها در تلاش بودند که دو نظریۀ گرانش و کوانتوم اینشتین را ادغام کنند. برخی معتقدند که کیهان هولوگرافیک این پتانسیل را دارد که این دو نظریه را ترکیب کند و توضیحی مناسب از کیهان اولیه و ساختار فضا زمان بدهد. در صورت پذیرفته شدن کامل این نظریه، این سؤال مطرح می‌شود که چگونه گذار کیهان از دوبعد به سه‌بعد اتفاق افتاد؟



این تحقیقات که به سرپرستی پروفسور نیایش افشردی، اخترفیزیکدان، صورت گرفته است می‌تواند باعث ایجاد دیدگاه‌های جدید در حوزۀ گرانش کوانتومی شود. او معتقد است که هرکدام از مدل‌هایی که برای توضیح کارکرد کیهان ارائه شده است پیش بینی‌هایی می‌کند که باعث تصحیح و بالا رفتن درک نظری و توصیف داده‌ها می‌شود و می‌توان در طول پنج سال آینده بسیاری ار آنها را مورد آزمون و بررسی قرار داد.



شایان ذکر است که مقالۀ اصلی با عنوان «از داده‌های پلانک به عصر پلانک: آزمایش‌های رصدی کیهان‌شناسی هولوگرافیک» در مجلۀ علمی فیزیکال ریویو لترز به چاپ رسیده و موجود است.



 



مترجم: سارا مطلبی/ مجله نجوم



ویراستار: منا رجبیه فرد 



منبع: m.phys.org



 



 



توجه:


بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.


در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.

  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 755
کلمات کلیدی