آیا قطبهای مغناطیسی زمین بزودی جابهجا میشوند؟
میدان مغناطیسی زمین ما را مانند نیرویی نامرئی دربرگرفته است و با منحرفکردن ذرات باردار، از حیات ما دربرابر تابشهای خطرناک خورشیدی محافظت میکند. این میدان با وجود دائمی بودن، پیوسته درحال تغییر است.
میدان مغناطیسی زمین برای تضمین بقای بشر بسیار مهم است.
میدان مغناطیسی زمین ما را مانند نیرویی نامرئی دربرگرفته است و با منحرفکردن ذرات باردار، از حیات ما دربرابر تابشهای خطرناک خورشیدی محافظت میکند. این میدان با وجود دائمی بودن، پیوسته درحال تغییر است. درواقع، تاریخچه سیاره ما شامل حداقل چند صد واژگونی مغناطیسی میشود، جایی که قطبهای شمال و جنوب باهم جابهجا میشوند. حال این اتفاق چه زمانی دوباره رخ میدهد و چه تاثیری در زندگی روی زمین دارد؟
درمدت واژگونی، میدان مغناطیسی صفر نمیشود، اما حالتی ضعیفتر و پیچیدهتر به خود میگیرد. ممکن است به ۱۰ درصد قدرت همیشگی خود برسد و قطب های مغناطیسی را در خط استوا قرار دهد یا حتی چندین قطب مغناطیسی شمال و جنوب بصورت همزمان ایجاد کند.
جابه جایی میدان مغناطیسی زمین بطور میانگین در هر چند میلیون سال، چند بار اتفاق می افتد. البته فاصله زمانی بین واژگونی ها بسیار نامنظم است و میتواند تا دهها میلیون سال هم طول بکشد.
جابهجاییهای موقت و ناتمام هم میتواند اتفاق بیافتد، که در آن قطبهای مغناطیسی قبل از بازگشت به موقعیت اصلیشان، از قطبهای جغرافیایی دور میشوند.
آخرین واژگونی کامل قطبهای مغناطیسی که برانهس- ماتویانا (Brunhes-Matuyama) نام گرفته، حدود ۷۸۰ هزار سال پیش رخ داده است. واژگونی موقتی بنام رویداد لشمپ (the Laschamp)، نیز حدود ۴۱هزار سال پیش روی داد و کمتر از هزار سال طول کشید وباعث تغییر موقعیت قطب فعلی مغناطیسی در بازه زمانی 250 ساله شد .
مترجم: آیدا رضایی/ مجله نجوم
منبع: Space
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.