آسمان در این هفته، 29 خرداد تا 4 تیر
طبق روال هر دوشنبه شما به مهمانی آسمان شب دعوت شدهاید
طبق روال هر دوشنبه شما به مهمانی آسمان شب دعوت شدهاید.
این بار نیز همچون هفتههای گذشته نگاهی خواهیم داشت به موقعیت سیارات و سپس رویدادهای نجومی هفته پیش رو را بررسی خواهیم کرد.
سیاره غولپیکر مشتری همچون هفتههای گذشته در صورت فلکی سنبله قرار دارد اما هر هفته شاهد این خواهیم بود که زمان غروب این سیاره از روزها و هفتههای قبلی کمی زودتر خواهد شد. به طور متوسط در این هفته این سیاره در ساعت 2 بامداد غروب خواهد کرد.
سیاره زیبای زحل که در صورت فلکی حوا قرار دارد هم زمان با غروب خورشید از جهت مخالف آن از افق سر برمیدارد و در آسمان شب و تا طلوع خورشید تمام آسمان را، از شرق تا غرب سپری میند و با روشن شدن آسمان در افق غربی غروب میکند. هفته گذشته سیاره کلاه به سر زحل در نزدیک ترین فاصله خود به زمین قرار داشت و بهترین زمان رصد این سیاره بود، اما هنوز دیر نشده است؛ شما میتوانید با در اختیار داشتن ابزار رصدی از رصد این سیاره و همچنین حلقههای زیبای آن لذت ببرید.
سیاره درخشان زهره نیز در صورت فلکی قیطس قرار دارد که آن را در ساعت 4 بامداد میتوانید در سمت شرق آسمان و بدون ابزار رصدی به صورت یک جسم پر نور رصد کنید.
شمارش معکوس تا شروع تابستان
در تاریخ 31 خرداد ماه ساعت 8:55 خورشید در انقلاب تابستانی قرار میگیرد و فصل تابستان از فردای آن روز آغاز میشود.
در روز جمعه 2 تیر ماه احتمال مشاهده هلال آخر ماه مبارک رمضان با چشم غیرمسلح هست پس کوله بار رصدی خود را آماده کنید که این هلال زیبا را در صبحگاه این روز رصد کنید. استفاده از دوربین دوچشمی برای رصد این هلال پیشنهاد میشود.
رمضان 30 روزه است
در تاریخ یکشنبه 4 تیر ماه مصادف با 30 رمضان المبارک زمان رویت هلال شامگاهی شوال فرا رسیده است و تمامی گروههای رویت هلال کشور به رصد این هلال میپردازند، اگر شما نیز علاقه به رصد این هلال دارید میتوانید طبق تصویر به سمت غرب بایستید و منتظر غروب خورشید باشید. پس از غروب خورشید و گذشت زمان شاهد پدیدار شدن هلال ماه شب اول شوال المکرم 1438 هجری قمری خواهید بود.
هفته گذشته نگاهی به مثلث تابستانی انداختیم و زمان طلوع آن را بررسی کردیم، در این هفته مثلث تابستانی حدود ساعت 21 از افق شرقی طلوع خواهد کرد، برای تشخیص بهتر آن کافی است از نرم افزارهای نجومی استفاده کنید و یا تصویر زیر را در ساعت ذکر شده به سمت شرق بگیرید و سه ستاره پر نور این مثلث را تشخیص دهید. بهتر است برای یافتن مثلث تابستانی فرصت بدهیم تا این صورتک فاصله معقولی از افق بگیرد تا از هر مکانی قابل رویت باشد و تحت تاثیر آلودگی نوری قرار نگیرد.
این هفته میخواهیم دو جرم زیبا از صورت فلکی چنگ رومی و قو را به شما معرفی کنیم.
سحابی حلقه یا M57 یکی از زیبا ترین سحابیهای حلقهای شکل در آسمان است که برای رصد با بزرگنماییهای بالا جذابتر دیده میشود. این سحابی را باید با استفاده از نقشههای آسمان با تسلکوپ رصد کنید.
سحابی آمریکای شمالی یا NGC7000 در صورت فلکی قو قرار دارد و سوژه مناسبی برای عکاسی از آسمان شب است.
عرفان احمدی/ مدرس نجوم
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.