آسمان در این هفته، 20 تا 27 شهریور ماه
طبق روال هر هفته ابتدا نگاهی به سیارههای پر نور که در آسمان هستند میاندازیم و سپس به سراغ رویدادهای رصدی این هفته میرویم، پس با ما همراه باشید
در این شبها آسمان شب کویر رنگ و بوی تازهای به خود میگیرد و انتظار دیدار برخی ستارهها و صورتهای فلکی به پایان میرسد. فرصت خوبی است که در این هفته کوله بار سفر خود را ببندید و راهی کویر شوید و در این شبهای خنک نظارهگر آسمان پرستاره آن باشید. طبق روال هر هفته ابتدا نگاهی به سیارههای پر نور که در آسمان هستند میاندازیم و سپس به سراغ رویدادهای رصدی این هفته میرویم، پس با ما همراه باشید.
سیاره زحل نسبت به هفته گذشته تغییر چندانی نداشته است و میتوانید آن را پس از تاریک شدن آسمان در سمت جنوب و در ارتفاع حدودا 35 درجه از افق رصد کنید.
سیاره زهره نیز در صورت فلکی اسد قرار دارد و در نزدیکی صبح و قبل از طلوع خورشید طلوع خواهد کرد. میتوانید زهره را همچون ستارهای درخشان و در ساعت 6 صبح در سمت شرق آسمان و در ارتفاع حدودا 20 درجهای از افق رصد کنید.
رویدادهای رصدی هفته:
21 شهریور ماه: بیشترین کشیدگی غربی سیاره عطارد
در این روز شما میتوانید سیاره عطارد یا تیر را در صبحگاه به سادگی رصد کنید، برای رصد این سیاره تلسکوپ و بزرگنمایی بالا پیشنهاد میشود.
26 شهریور ماه: مقارنه زیبا مریخ و عطارد
در صبحگاه این روز سیاره فاصله ظاهری عطارد و مریخ به کمترین حد خود خواهد رسید، این پدیده سوژه مناسبی برای عکاسی با طبیعت را برای عکاسان فراهم میآورد. لازم به ذکر است که در لحظه مقارنه زیبای سیاره مریخ و عطارد، ایستگاه فضایی بین المللی نیز از نزدیکی آنها عبور میکند، عبور ایستگاه فضایی بین المللی از کنار این دو سیاره در عرضهای جغرافیایی 32 تا 33 درجه به کمترین حد خود خواهد رسید و این مورد نیز میتواند سوژه بسیار زیبایی را برای عکسبرداری ایجاد کند. ایستگاه فضایی بین المللی نیز در آسمان مانند یک ستاره درخشان دیده میشود که ممکن است گاهی پر نور و گاهی کم نور شود و به سرعت در آسمان جابهجا شود.
27 شهریور ماه: اجتماع ماه و زهره و قلبالاسد
در صبحگاه این روز، ماه، سیاره زهره و ستاره قلبالاسد از دید ما در کنار یکدیگر قرار میگیرند و اجتماع زیبایی را پدیدار میکنند که رصد و عکسبرداری از این پدیده خالی از لطف نیست.
27 شهریور ماه: اختفای روزگاهی ماه با ستاره قلبالاسد
ثبت و رصد این نوع اختفاها یکی از دشوارترین فعالیتهایی است که یک منجم آماتور میتواند انجام بدهد زیرا برای رصد این پدیده اول به چشم تیزبین و سپس به تجربه بسیار زیادی نیاز دارد، به دلیل آن که رصدگر میبایست در روز ستاره را به وسیله ابزار رصدی رصد کند و سپس به یک فرد دیگر برای زمانسنجی دقیقی از اختفا نیاز دارد. به دلیل دشواری این نوع رصدها، تعداد کمی از آنها در ایران و حتی خاورمیانه انجام شده است. این اختفا در ساعت 8:19 دقیقه صبح شروع میشود که ساعت شروع این پدیده در نقاط مختلف ایران متغیر است، به همین دلیل پیشنهاد میشود قبل از رصد موقعیت و زمان شروع اختفا را با نرم افزارهای نجومی چک کنید.
متن و تصویرسازی: عرفان احمدی/ منجم آماتور
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.