تصویر مدارگرد مریخی از کیوریاسیتی در حال کاوش سیاره سرخ
دوربین هایرایز مدارگرد شناسایی مریخ تصویری از سیاره سرخ تهیه کرده است که مریخنورد کیوریاسیتی در آن دیده میشود.
نقطهای که در مرکز تصویر به رنگ آبی روشن به نظر میرسد، مریخنورد کیوریاسیتی (به معنی کنجکاوی) ناسا است که در دامنه شمال غربی کوه شارپ واقع است و مدارگرد شناسایی مریخMRO آن را مشاهده کرده است. این تصویر را دوربین هایرایز(HiRISE) این مدارگرد گرفته است. هایرایز تنها تلسکوپی است که خارج از مدار زمین و در مداری حول مریخ فعالیت میکند و هر سه ماه یکبار از کیوریاسیتی تصویر برداری میکند تا بر عوارض اطراف آن نظارت و تغییراتی مانند مهاجرت تلهای شنی و فرسایش را مشاهده کند. آن زمان که این تصویر گرفته میشد، کیوریاسیتی در فاصله بین کاوش تلهای ماسهای فعال در قسمتهای پایینتر کوه شارپ و «خطالرأس ورا روبین» قرار داشت. محیط اطراف مریخنورد شامل سنگ های قهوهای روشن و تکههایی از شن و ماسه تیره است. در زمان ثبت این تصویر مریخنورد در سل 1717 قرار داشتSOL) مدت یک روز خورشیدی در مریخ، معادل 24 ساعت، 39 دقیقه و 35.244 ثانیه است و سل 1717 یعنی 1717 امین روز مریخی از زمان آغاز ماموریت )
علت اینکه پایین کوه شارپ مقصد فرود ماموریت کیوریاسیتی انتخاب شده بود، این است که لایههای این کوه شرایط زیست محیطی زمانهای مختلفی را در تاریخ اولیه سیاره سرخ به نمایش گذاشتهاند. کیوریاسیتی شواهدی را از وجود محیطهای مرطوب در گذشته مریخ پیدا کرده است که چنانچه این سیاره تاکنون میزبان زندگی بوده باشد، شرایط مطلوبی را برای حیات میکروبی فراهم میکردهاند.
این تصویر در تاریخ 15 خرداد 1396/ 5 ژوئن 2017 گرفته شده است، یعنی دو ماه قبل از پنجمین سالگرد فرود مریخنورد در نزدیکی کوه شارپ.
محمد صادق فغان پور/ مجله نجوم
منبع: وبگاه ناسا
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.