طبق آخرین تصویر منتشر شده از تلسکوپ رصدخانه جنوبی اروپا:
کهکشان NGC1055 را سهبعدی و از لبه ببینید!
تصویری بسیار زیبا و جدید از یک کهکشان مارپیچی بزرگ، اطلاعات مهمی را از توزیع ستارگان و تابهای عجیب این کهکشان ثبت کرد.
تصویری بسیار زیبا و جدید از یک کهکشان مارپیچی بزرگ، اطلاعات مهمی را از توزیع ستارگان و تابهای عجیب این کهکشان به ثبت رساند.
این کهکشان مارپیچی که NGC1055 یا UGC2173 نام دارد، تقریباً در فاصلۀ ۵۵ میلیون سال نوری از زمین و در صورتفلکی قیطس یا نهنگ واقع شده است و تلسکوپهای بزرگ رصدخانۀ جنوبی اروپا (ESO) این تصویر را از لبۀ این کهکشان با نوارهایی رنگی از گازها، گرد و غبار و ستارههای بیشمار آن ثبت کرده است.
کهکشانهای مارپیچی، اجرام بسیار باشکوه آسمان هستند که از زمین یکسان دیده نمیشوند. بعضی از آنها را ما از بالا میبینیم، مانند NGC1232 که هستۀ درخشان و بازوها به صورت تخت دیده میشوند و به سختی میتوان تصور سهبعدی از آنها بدست آورد. گروهی را با زاویه میبینیم، مانند NGC3521 که در این صورت اندازه و ساختار بازوهای مارپیچی را میتوان مشاهده کرد. گروهی دیگر را از لبه مشاهده میکنیم، مانند NGC1055 که در این حالت توزیع ستارگان و شکل دیسک مشخص میشود.
معمولاً گرد و غبار و بازوهای کهکشانهای مارپیچی، مانند کهکشان راه شیری، به دلیل زاویۀ قرار گرفتنشان در فضا نسبت به زمین از لبه و به صورت مسطح دیده میشوند، اما تصویر جدید NGC1055 نمایش سهبعدی و کاملی را از این کهکشان نشان میدهد. با دیدن کهکشانی از لبه، میتوان دیدی کلی از آن به دست آورد که در این صورت توزیع ستارگان جوان و پیر، توزیع ستارگان در هستۀ کهکشان و نسبت ضخامت و پهنای دیسک کهکشانی را به آسانی میتوان تعیین کرد. مشاهدات جدید نشان میدهد که NGC1055، ۱۵ درصد پهنتر از کهکشان راه شیری است. این در حالی است که قطر راهشیری صد هزار سال نوری است.
ستارهشناسان نشانههایی از پیچ و تاب در دیسک مقابل هستۀ این کهکشان مشاهده کردهاند که احتمالاً به علّت نیروی گرانشی بین این کهکشان و کهکشان ام ۷۷ است؛ با این توضیح که کهکشان ام ۷۷ و NGC1055 جزء خوشۀ کهکشانی ام ۷۷ هستند.
این تصویر تازه منتشر شده، به کمک کاهندۀ فاصله کانونی و طیفنگاری با پراکندگی کم (FORS سرواژۀ FOcal Reducer and low dispersion Spectrograph) گرفته شده است که روی تلسکوپ ویالتی نصب است. این تلسکوپ در رصدخانۀ پارانال در شیلی قرار دارد که متعلق به سازمان رصدخانۀ جنوبی اروپاست.
مترجم: ریحانه رادی/ مجله نجوم
ویراستار: منا رجبیه فرد
منابع: sci-news و phys.org ,space
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.