کشف منظومهای با هفت سیاره زمینمانند
سازمان هوا و فضای امریکا (ناسا) با برگزاری نشستی از کشف منظومهای با هفت سیارۀ زمینمانند در فاصلۀ 40 سال نوری از زمین خبر داد.
سازمان هوا و فضای امریکا (ناسا) با برگزاری نشستی از کشف منظومهای با هفت سیارۀ زمینمانند در فاصلۀ ۴۰ سال نوری از زمین خبر داد.
به گزارش مجله نجوم، نشست خبری ناسا در خصوص کشف جدیدی از سیارات فراخورشیدی در روز چهارشنبه چهارم اسفندماه ۱۳۹۵، ساعت ۲۱ و ۳۰ دقیقه به وقت تهران آغاز شد. در این نشست اعلام شد، هفت سیارۀ فراخورشیدی که به دور یک ستاره میگردند کشف شدهاند که از این میان سه سیاره در محدودۀ کمربند حیات قرار دارند. این منظومۀ ستارهای در فاصلۀ ۴۰ سال نوری از ما قرار دارد و این کشف را تلسکوپ اسپیتزر انجام داده است. به نظر میرسد، این شگفتانگیزترین کشف تلسکوپ اسپیتزر از ابتدای راهاندازی آن تاکنون باشد.
این منظومه که با نام ترپیست-۱ (TRAPPIST1) شناخته میشود دارای ستارۀ مادری بسیار کوچکتر و خنکتر از خورشید ماست و سیارات آن با فاصلۀ نزدیکی به دور آن در گردش هستند. نزدیکترین سیاره، دورۀ یک و نیم روزه دارد و دورۀ دورترین سیاره هنوز به طور دقیق مشخص نیست، اما حدود ۲۰ روز تخمین زده میشود. دومین سیاره در محدودۀ حیات این ستاره فقط در ۹ روز به دور ستاره میچرخد. کشف سیارات با بررسی تغییرات نور ستارۀ مادر در هنگام گذر سیارات از مقابل آن انجام شده است. همچنین با توجه به میزان افتوخیزهای نور ستارۀ مادر در هنگام عبور سیارات، اندازۀ آنها نیز تخمین زده شده است. بر اساس شواهد موجود، اندازۀ ستارۀ مادر و فاصلۀ سیارات آن با سامانۀ مشتری و اقمار آن قابل مقایسه است.
در طی نشست، علاقهمندان میتوانستند پرسشهای خود دربارۀ این منظومۀ کشف شده را از طریق شبکههای اجتماعی مطرح کنند. محققان حاضر در نشست هم به تعدادی از این سؤالها پاسخ دادند. در میان پرسشهای مطرحشده، حیاتپذیری سیارات این منظومه توجه بسیاری را به خود جلب کرد. بر اساس اعلام محققان در نشست، تاکنون هنوز شواهدی از آب روی این سیارات پیدا نشده است و رصدها برای این منظور ادامه دارد. همچنین محققان گفتند، به نظر میرسد سیارۀ مادر اکنون فعالیت شدید و زبانههای خطرناک ندارد اما ممکن است در زمان جوانی فعال بوده باشد. احتمالاً فعالیت ستارۀ مادر در زمان جوانی بر حیاتپذیری سیارات آن اثر داشته است. یکی از محققان در پاسخ به پرسش یک نفر در خصوص امکان استفاده از پروژۀ ستی برای بررسی وجود حیات هوشمند در این منظومه گفت که این کار انجامشده اما سیگنالی دریافت نشده است.
به گفتۀ محققان علوم سیارهای حاضر در نشست، یافتههای بهدستآمده از این منظومه شواهد بسیار مهمی دربارۀ نحوۀ تشکیل سیارات به دور ستارههای خیلی کوچکتر و خنکتر از خورشید به دست میدهد. پژوهشگران در انتظار شروع فعالیت تلسکوپ فضایی جیمز وب برای بررسی بیشتر این منظومۀ سیارهای هستند. طبق تخمین محققان امیدواریم با رصدهای بعدی تا سال ۲۰۲۰/۱۳۹۹ ترکیبات جو این سیارات با رصدهای بعدی مشخص شود.
نویسنده: محمد عادلپور/ مجله نجوم
ویراستار: منا رجبیه فرد
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.