فضاپیمای ماون کشف کرد:
وجود یونهای فلزی در جو مریخ
فضاپیمای ماون، یافتههایی جدید مبنی بر وجود یونهای فلزی در جو مریخ پیدا کرد.
فضاپیمای ماون (MAVEN سرواژۀ Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN Mission) یافتههایی جدید مبنی بر وجود یونهای فلزی در جو مریخ پیدا کرد. این فضاپیما، که مأموریت تخصصی آن پژوهش دربارۀ جو مریخ است، برای نخستینبار وجود دائمی یونهای فلزی را در یونوسفر (یون سپهر) مریخ شناسایی کرد. این اکتشاف به دانشمندان اطلاعات بیشتری از فعالیتهای یونوسفر مریخ میدهد و کمک میکند تا دریابند که مریخ چگونه جو خود را از دست داده و از دنیایی که شاید میلیاردها سال پیش قابلیت حیات داشته به دنیایی سرد و خالی از حیات تبدیل شده است.
منشأ تشکیل شدن این یونهای فلزی، بارش مداوم شهابوارهها بر سطح مریخ است. وقتی شهابوارهها با سرعت به جو مریخ برخورد میکنند اتمهای فلزی در مسیر برخورد، الکترونهای خود را از دست میدهند و به یونهای فلزی تبدیل میشوند. ماون با کمک دستگاه اندازهگیری یونها و گازهای خنثی در قسمتهای بالایی جو مریخ، یونهای فلزی آهن، منیزیم و سدیم پیدا کرده است؛ چون یونهای فلزی طول عمر بالایی دارند و تحت تأثیر بادهای طبیعی و میدان الکتریکی محل شکلگیریشان جابهجا میشوند. این یافتهها اطلاعات بیشتری دربارۀ تحولات اتمسفر مریخ در اختیار محققان قرار میدهد.
رفتار یونهای فلزی و توزیع آنها در اتمسفر زمین در مقایسه با مریخ بسیار متفاوت است. در زمین به دلیل وجود هستۀ مرکزی میدان مغناطیسی عمومی بر کل سیاره وجود دارد اما در مریخ تنها در قسمتهایی از پوستۀ میدان وجود دارد و لایههای یونی نزدیک همین نواحی شناسایی شدهاند. در سیارات دیگر نیز مشاهده شده، هنگامیکه سیگنالهای رادیویی از اتمسفر آنها عبور میکنند تا به زمین برسند، قسمتی از سیگنالها دریافت نمیشوند. از این رویداد اینگونه برداشت میشود که سیگنالها در اثر واکنش با یونهای فلزی دچار اختلال میشوند. شواهدی غیرمستقیم مبنی بر وجود یونهای فلزی در اتمسفر سیارات دیگر منظومۀ شمسی پیدا شده است اما این نخستینبار است که فضاپیمای ماون به صورت مستقیم ردیابی طولانیمدت از یونهای فلزی بر سطح مریخ انجام داده است.
شایان ذکر است، بررسیهایی را که جوزف گریبوسکی (Joseph Grebowsky)، از مرکز فضایی گودارد ناسا، بر روی فعالیتهای یونوسفر مریخ انجام داده در Geophysical Research Letters قابلدسترس است.
مترجم: سارا مطلبی/ مجله نجوم
ویراستار: منا رجبیه فرد
منبع: nasa.gov
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.