• 1395/12/06 - 13:30
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
تلسکوپ فضایی فرمی کشف کرد:

نشانه‌هایی از وجود احتمالی ماده تاریک در آندرومدا

تلسکوپ فضایی پرتو گامای فرمی ناسا، سیگنال پرتو گامای قدرتمندی از مرکز کهکشان همسایه‎مان، آندرومدا، شناسایی کرده است که احتمالاً نشان‌دهندۀ وجود مادۀ تاریک در این کهکشان است. سیگنال پرتو گامای دریافت شده مانند سیگنالی است که فرمی از مرکز کهکشان راه ‎شیری دریافت کرده است.


تلسکوپ فضایی پرتو گامای فرمی ناسا، سیگنال پرتو گامای قدرتمندی از مرکز کهکشان همسایهمان، آندرومدا، شناسایی کرده است که احتمالاً نشان‌دهندۀ وجود مادۀ تاریک در این کهکشان است. سیگنال پرتو گامای دریافت شده مانند سیگنالی است که فرمی از مرکز کهکشان راه شیری دریافت کرده است.



مادۀ تاریک، ۸۵ درصد جرم کل جهان را تشکیل می‌‏دهد؛ یعنی، مادۀ معمولی که قابل مشاهده است ۱۵ درصد از کل مادۀ جهان را تشکیل میدهد اما چون با نیروهای الکترومغناطیسی و یا نور، برهمکنشی ندارد نمیتوانیم آن را ببینیم و فقط با تأثیر گرانشی که بر مادۀ معمولی کهکشان و مقیاسهای کیهانی دارد قابل شناسایی است.



میدانیم که کهکشانها تابش پرتو گاما دارند اما مشاهده چنین سیگنال قدرتمندی از پرتو گاما در مرکز آندرومدا بسیار عجیب است.



 





 



منابع تولید پرتوهای گاما



پرتوهای گاما شکل پرانرژی نور هستند که پدیده‏هایی با انرژی زیاد سبب تولید آن‎ها میشوند. یکی از منابع احتمالی پرتوهای گاما امکان دارد نابودی ذرات مادۀ تاریک باشد. هنگامی ‌که ذرات مادۀ تاریک مانند ذرات سنگین با برهمکنش ضعیف (WIMP) با هم برخورد میکنند و نابود می‌شوند، انرژی بسیاری تولید میشود که این انرژی به صورت اشعۀ گاما خواهد بود. بنابراین، هرجاکه فرمی تابش شدید پرتو گاما را مشاهده کند میتوان احتمال داد که منطقهای ابرچگال از مادۀ تاریک است.



منبع دیگر پرتوهای پرانرژی گاما ممکن است تراکم زیاد تپ‌اخترها (یا ستارههای نوترونی) در مرکز آندرومدا باشد. ستارههای نوترونی، چگالترین اجرام جهانند که بیشتر انرژیشان را به صورت پرتوهای گاما منتشر میکنند. اما آندرومدا ۲/۵ میلیون سال نوری از ما فاصله دارد و به‌سختی در آن میتوان تپ‌اختر یافت. برای اطمینان از اینکه منبع این پرتوها ممکن است تپ اخترها باشند یا نه، باید دید که آیا اطلاعات رصدهای پرتو ایکس و رادیویی آندرومدا مشابه اطلاعات رصدی کهکشان راه شیری است یا خیر. اما در این مورد احتمال کمی وجود دارد که تپ‌اخترها منبع پرتوهای گاما باشند.



گرچه رصدهای بیشتری برای تعیین منبع این پرتوها لازم است، این کشف نقطۀ شروع هیجان‌انگیز برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کهکشانها، مدلهای کهکشانی و مادۀ تاریک است.



 



مترجم: ریحانه رادی/ مجله نجوم



ویراستار: منا رجبیه فرد



منابع: phys.org و sciencedaily، astronomynow، space



 



توجه:


بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.


در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.

  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 783
کلمات کلیدی