• 1396/03/29 - 12:20
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

مأموریت فضایی سیارک آپوفیس

به‌تازگی ۲۰ دانشجوی دانشگاه ام‌ای‌تی، در امریکا، به سرپرستی ریچارد بینزل، استاد علوم سیارات، طرحی برای سیارک آپوفیس پیشنهاد داده‌اند که شانس بسیاری برای دریافت بودجه و تأیید نهایی ناسا دارد.


به‌تازگی ۲۰ دانشجوی دانشگاه ام‌ای‌تی در امریکا به سرپرستی ریچارد بینزل، استاد علوم سیارات، طرحی برای سیارک آپوفیس پیشنهاد داده‌اند که شانس بسیاری برای دریافت بودجه و تأیید نهایی ناسا دارد. طبق داده‌های رصدخانۀ فضایی هرشل، پهنای سیارک آپوفیس ۳۲۵ متر _ حدوداً معادل با سه زمین فوتبال _ تخمین زده شده است و گفته می‌شود که ۲۰ میلیون تن وزن دارد!



این سیارک، دو بار گذر نزدیک به زمین خواهد داشت. یک بار در ۱۳ آپریل ۲۰۲۹/ ۲۵ فروردین ۱۴۰۸ که در فاصلۀ تقریبی ۳۵ هزار و ۴۰ کیلومتری زمین _ فاصله‌ای معادل با ۵/۵ برابر شعاع زمین _ قرار خواهد گرفت و گذر دیگر در سال ۲۰۳۶/ ۱۴۱۵ خواهد بود. داده‌های رصدخانۀ Magdalena Ridge در نیومکزیکو و pan-STARRS در هاوایی نشان دادهاند که خوشبختانه احتمال برخورد، یک در میلیون است؛ به عبارتی در هیچ‌یک از دو گذر، برخوردی صورت نخواهد گرفت.



در این طرح برای بررسی حالت و شکل آپوفیس، اندازۀ دقیق، چگالی، توپوگرافی و سرعت چرخش آن ابزارهایی طراحی  و پیشنهاد شده است و این مأموریت در صورت پذیرش رسمی باید در سال ۲۰۲۶ /۱۴۰۵ آغاز به کار کند. هرچند که آژانس فضایی اروپا و چین نیز برای آپوفیس مأموریت‌هایی در نظر داشتند، این نخستین طرح جامع پیشنهادی است.



به هرگونه سیارک خطرناک احتمالی برای زمین نئو (NEO سرواژۀ Near Earth Object به معنای اجسام نزدیک زمین) گفته می‌شود. آپوفیس از نادرترین آنهاست که با این ابعاد، نزدیک‌ترین فاصله با زمین را در طول تاریخ خواهد داشت. هرچند پدیدۀ گذر سیارکی از فاصلۀ نزدیک به زمین، همچون آپوفیس، هر هزار سال یک بار ممکن است اتفاق بیفتد، بررسی آن در درک عمیق‌تر ساختار سیارک‌ها و پیشگیری از هرگونه برخورد سیارکی در آینده اهمیت دارد.



نام آپوفیس برگفته از اساطیر مصر باستان به معنای مار بزرگ نیل و خدای ویرانی و نابودگری است؛ علّت این نامگذاری از آن روست که اگر این سیارک با زمین برخورد می‌کرد، موجب نابودی آن می‌شد. در گذشته، آپوفیس را خدای تاریکی نیز می‌دانستند زیرا به اعتقاد آنها پیش از «را» خدای خورشید قرار می‌گیرد و همواره در تلاش است تا روز نشود، از این‌رو این دو همواره در جنگ هستند.



 



سارا مطلبی/ مجله نجوم



ویراستار: منا رجبیه فرد



منبع: astronomy.com



 



توجه:


بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.


در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.

  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 908
کلمات کلیدی