• 1397/04/02 - 23:10
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه
منجمان برای نخستین‌بار موفق شدند:

ثبت مستقیم تصویر فوران ماده از سیاهچاله ستاره‌خوار

برای نخستین‌بار منجمان تصویر مستقیمی از شکل‌گیری و گسترش فوق سریع فواره‌ای از مواد ثبت کردند. این فوران با نزدیک شدن بیش از حد ستاره‌ای به یک سیاهچاله و تکه‌پاره شدن آن‌ به سبب گرانش بسیار زیاد سیاهچاله ایجاد شده است.


برای نخستینبار منجمان تصویر مستقیمی از شکلگیری و گسترش فوق سریع فواره‌ای از مواد ثبت کردند. این فوران با نزدیک شدن بیش از حد ستاره‌ای به یک سیاهچاله و تکه‌پاره شدن آن‌ به سبب گرانش بسیار زیاد سیاهچاله ایجاد شده است.



دانشمندان این رویداد را با تلسکوپ‌های فروسرخ و تلسکوپ‌های رادیویی، از جمله تلسکوپ اسپیتزر، رصد و پیگیری کرده‌اند. این اتفاق در جفت کهکشان‌های در حال ادغامی، به نام ای‌آرپی ۲۹۹ (Arp 299)، به وقوع پیوسته است که حدود ۱۵۰ میلیون سال نوری از زمین فاصله دارند. در هستۀ یکی از این کهکشان‌ها سیاهچاله‌ای، با جرم ۲۰ میلیون برابر خورشید ما، ستاره‌ای با جرم دو برابر خورشید را متلاشی کرده است و این‌گونه با ایجاد زنجیره‌ای از رویدادها از جزئیات مهم این برخورد سهمگین در بین کهکشان‌ها پرده برداشته است.



همچنین، دانشمندان رصدهای تلسکوپ فضایی هابل را پیش و پس از فوران بررسی کردند. فقط نمونه‌های کمی از این نوع مرگ ستاره‌ها، که رویدادهای تخریب جزر و مدی یا تی‌دی‌ای (TDE سرواژۀ tidal disruption events ) خوانده می‌شوند، شناسایی شده‌اند. دانشمندان حدس می‌زنند که این مواد بیرون کشیده شده از این ستاره‌ها به دور سیاهچاله‌ها می‌چرخند و با تولید پرتو ایکس و نورمرئی موجب بیرون زدن فواره‌هایی با سرعت نور از دو قطب صفحه‌شان می‌شوند.



 



ترجمه: حسام وکیل/ مجله نجوم



ویراستار: منا رجبیه فرد



منبع: وبگاه ناسا



 



 



 



 



 



 



 



 



توجه:



بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است. در غیر این صورت، بدیهی است حق پیگیری قانونی مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.


  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 1259
کلمات کلیدی