• 1396/01/27 - 23:59
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
سازمان ناسا منتشر کرد:

تصاویری ارزشمند و زیبا از نورهای شب

به‌تازگی وبگاه سازمان ناسا تصاویر زیبایی از نور مناطق مسکونی کرۀ زمین در شب منتشر کرده که اطلاعات اقتصادی و اجتماعی ارزشمندی در آن‌ها نهفته است.


به‌تازگی وبگاه سازمان ناسا تصاویر زیبایی از نور مناطق مسکونی کرۀ زمین در شب منتشر کرده که اطلاعات اقتصادی و اجتماعی ارزشمندی در آن‌ها نهفته است.



به گزارش مجله نجوم به نقل از وبگاه ناسا، با در مدار قرار گرفتن ماهوارۀ سومی ان‌پی‌پی (NPPSuomi سرواژۀ Suomi National Polar-orbiting Partnership Satellite به معنی ماهوارۀ مشارکت ملّی مدار قطبی سومی) در سال ۱۳۹۰، گروهی از محققان داده‌های این ماهوارۀ هواشناسی را برای بررسی نورهای شب به‌ کار برده‌اند. این محققان نرم‌افزاری را درست کرده‌اند که عکس‌های با کیفیتی را از نورهای شب فراهم می‌کند. اکنون محققان درحال توسعه نرم‌افزار خود هستند تا بتواند تصاویر نور شب را به‌صورت روزانه و آزاد در اختیار پژوهشگران قرار دهد. این عکس‌ها می‌توانند نشان‌دهندۀ تمرکز جمعیت در نقاط مختلف، میزان صنعتی و پیشرفته بودن مناطق، فعالیت در منطقه‌ای خاص در طول شب و دیگر شاخص‌های اقتصادی و اجتماعی باشند. بنابراین اگر این تصاویر ماهانه یا در صورت امکان هر روز به‌روزرسانی شوند، اطلاعات بسیار ارزشمندی در اختیار پژوهشگرانی که در زمینه‌های مختلف مطالعه می‌کنند قرار خواهد گرفت.



ماهوارۀ سومی ان‌پی‌پی در مداری قطبی به ‌گونه‌ای به دور زمین می‌گردد که تقریباً تمام مناطق زمین را روزی دو بار در ساعت یک بامداد و یک بعدازظهر به‌وقت محلی هر منطقه می‌بیند. این ماهواره، به حسگرهایی بسیار قوی مجهز است که ۲۵۰ بار از حسگرهای نوری ماهواره‌های پیشین قوی‌تر است و می‌تواند نورهای شب را به‌خوبی ثبت کند. همین‌طور دقت مکانی تصویربرداری آن شش برابر بهتر از ماهواره‌های قبلی است. این ماهواره را سازمان هوافضای ایالات‌متحده (ناسا) و سازمان ملّی اقیانوسی و جوی ایالات‌متحده (نوآ) مشترک با یکدیگر مدیریت می‌کنند.



تصویربرداری از نورهای شب چالش‌های فنی بسیاری نیز دارد. عوامل متفاوتی مانند میزان روشنایی ماه، برف و یخ، ابرها، تغییر پوشش گیاهی مناطق در طی فصول و حتی تابش ضعیف نور از جو زمین مانند شفق قطبی و یا هواتاب می‌تواند روی نوری که ماهواره‌ها  ثبت می‌کنند تأثیر بگذارد. محققان کوشیده‌اند با حذف عوامل نوری دیگر، تنها نور ناشی از فعالیت‌های انسانی را روی نقشه‌ها نمایش دهند. 



برای دیدن و بارگیری عکس‌ها در کیفیت اصلی می‌توانید به وبگاه سازمان ناسا مراجعه کنید.



 






 



مترجم: محمد عادل‌پور/ مجله نجوم



ویراستار: منا رجبیه فرد



منبع: وبگاه ناسا



 



توجه:


بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.


در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.

  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 840
کلمات کلیدی