آسمان در این هفته، 8 تا 14 خرداد 96
شما را هر هفته به مهمانی آسمان دعوت کردهایم ... با ما همراه باشید
شما را هر هفته به مهمانی آسمان دعوت کردهایم ...
با ما همراه باشید
مانند هر دوشنبه با رویدادهای هفته پیش رو در خدمت شما هستیم
در این هفته میتوانید مشتری را با درخشندگی زیادش در غرب رصد کنید، در حالیکه زحل درجنوب خودنمایی میکند. زهره هم لحظهای قبل از طلوع خورشید پا به آسمان شب میگذارد.
در این هفته پس از غروب خورشید و تاریک شدن آسمان در غرب صورت فلکی اسد را در حال سقوط در افق مییابید که حتی با آلودگی نوری شهر هم میتوانید قسمت داسی شکل آن را تشخیص دهید که در دسته آن ستاره قلبالاسد قرار دارد. در قسمت شرق هم درخشانترین ستاره آن حوالی، یعنی سماک رامح از صورت فلکی عوا را نظارهگر هستید. بالای شیر آسمان، دسته ملاقه را میبینید که به سمت جنوب و ستاره سماک رامح اشاره میکند. به طور کلی در این روزهای سال برخلاف زمستان، ستارههای درخشان زیادی را نمیتوان مشاهده کرد و دلیل آن هم این است که خط و مسیر دید ما از نازکترین بخش کهکشان راه شیری عبور میکند که حداقل ستاره، در بین ما و جهان ماوراء ما وجود دارد.
اما همین باعث میشود که پنجرهای به سمت جهان بیرون از کهکشان ما راه شیری باز شود و بتوانیم کهکشانهای زیادی را رصد کنیم که چند ده میلیون سال نوری از ما فاصله دارند. مانند خوشه کهکشانی سنبله که شاید شامل 3000 کهکشان است که حدود 60 میلیون سال نوری با زمین فاصله دارند که در هرکدام از آنها ممکن است سیارهای مثل زمین و ساکنانی مانند ما زندگی کنند. از آن رو که نوری که از این کهکشانها به ما میرسد مربوط به 60 میلیون سال پیش است، در واقع با رصد این کهکشان ما به سفر زمان می رویم و گذشته را نظارهگر هستیم.
درخشانترین این کهکشانها، کهکشان بیضوی مسیه 49 با قدر 8 است. کهکشان کلاه مکزیکی یا مسیه 104 هم به دلیل زاویه دید جالبی که دارد، در میان منجمان و همچنین عکاسان نجومی شهرت زیادی دارد.
حال به رویدادهای این هفته نگاهی می اندازیم
8 خرداد ماه ، عبور دو قمر مشتری از روبروی آن
در این تاریخ دو قمر مشتری از جلوی آن گذر می کنند. ابتدا قمر اروپا حدود ساعت 20:30 تا 23 از جلوی این سیاره غول منظومه شمسی عبور میکند، و در همین حین قمر آیو در 22:18 تا 00:25 بامداد روز بعد یعنی 9 خرداد روبروی مشتری دیده میشود. سایه این دو قمر گزینه خوبی برای عکاسان نجومی است.
10 خرداد ، مقارنه ماه و قلب شیر آسمان
در ساعت 22 میتوانیم شاهد همنشینی ماه و پرنورترین ستاره صورت فلکی اسد باشیم. فاصله ظاهری این دو به 50 دقیقه قوسی هم میرسد.
13 خرداد، بیشترین کشیدگی سیاره ونوس
الهه زیبایی منظومه شمسی در این روزها قبل از طلوع خورشید در آسمان خودنمایی میکند. در این تاریخ زهره در بیشترین کشیدگی غربی با 9/45 درجهای قرار دارد. این بدین معناست که به بیشترین جدایی زاویهای خود از خورشید رسیده است. بنابراین، بهترین زمان رصد آن فرا رسیده و حتی میتوانید هلال زیبای آن را مشاهده کنید.
13 خرداد ، مقارنه زهره و اورانوس
در بامداد 13 خرداد قبل از طلوع خورشید، میتوانید با ابزار رصدی شاهد همنشینی زهره و سیاره آبی رنگ اورانوس باشید. جدایی ظاهری آنها 6/1 درجه است.
14 خرداد، مقارنه ماه و مشتری
در ساعت حدود 2 بامداد 14 خرداد ماه و مشتری را میتوانید در کنار هم در قسمت غربی آسمان رصد کنید. هر دوی آنها در صورت فلکی سنبله به سر میبرند. برای رصد یا عکاسی از این همنشینی زیبا باید قبل از غروب مشتری یعنی ساعت 2:15 اقدام به این کار کنید.
گلبرگ بنی جمالی / منجم آماتور
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.