از اقامت در قصر قمری تا پرتاب فضاپیما
چینیها در مسیر اعزام انسان به کره ماه
یکی از اهداف بلندپروانه چینیها در فضا، اعزام فضانوردان این کشور به ماه تا پایان دهه 1400/ 2020 است. به همین دلیل در سالهای گذشته سازمان فضایی چین ماموریتهای فضایی مختلفی را در مدار زمین و ماه برای فراهمآوردن مقدمات این سفر هیجانانگیز انجام دادهاند؛ از ارسال ایستگاههای فضایی به مدار زمین تا پرتاب کاوشگرهای روباتیک به ماه
یکی از اهداف بلندپروانه چینیها در فضا، اعزام فضانوردان این کشور به ماه تا پایان دهه 1400/ 2020 است. به همین دلیل در سالهای گذشته سازمان فضایی چین ماموریتهای فضایی مختلفی را در مدار زمین و ماه برای فراهمآوردن مقدمات این سفر هیجانانگیز انجام دادهاند؛ از ارسال ایستگاههای فضایی به مدار زمین تا پرتاب کاوشگرهای روباتیک به ماه. در هفتهای که گذشت آنها با اتمام و شروع دو ماموریت فضایی، دو گام دیگر به اعزام فضانوردان خود به ماه نزدیکتر شد.
سهشنبه هفته گذشته هشت داوطلب چینی پس از 370 روز از یک آزمایشگاه سربسته موسوم به «یوگنگ-1» (به معنی قصر قمری) در دانشگاه بیهانگ چین بیرون آمدند.
داوطلبان در آزمایشگاه یوگنگ - 1، اقامتی یک ساله را در ماه شبیهسازی کردند. این آزمایشگاه حدود 150 مترمربع مساحت دارد و شرایط آن شبیه کلونیهای فضایی است که در آینده قرار است برای اقامت فضانوردان چینی روی ماه ساخته شود. این داوطلبان همه نیازهای اولیه خود مانند هوا، آب و غذا را از طریق امکانات موجود در آزمایشگاه یوگنگ تامین میکردند. مثلا در این آزمایشگاه سامانههایی برای بازیافت هوا و آب وجود داشت. یا داوطلبان بخش قابل توجهی از غذای خود را از طریق کشت گیاهان تامین میکردند. حتی جالب است بدانید ارتباط آنها با مرکز فرماندهی ماموریت نیز از طریق ارتباطات رادیویی انجام میشد! داوطلبان در این ماموریت طولانیمدت و رکوردشکن آزمایشها و بررسیهای مختلفی روی تابآوری روحی انسان در اقامتهای بلندمدت انجام دادند و تجربیات ویژهای در این زمینه به دست آوردند.
ارتباط با نیمه پنهان ماه
سازمان فضایی چین شامگاه یکشنبه 30 اردیبهشت97 فضاپیمایی ارتباطی با نام «کوچیا» (Queqiao) را به فضا پرتاب کرد. این فضاپیما در فاصله 5/1 میلیون کیلومتری از زمین قرار گرفت. کوچیا ماموریت دارد تا در آینده به عنوان یک رابط ارتباطی بین ماهنورد چانگه - 4 چین و ایستگاه زمینی عمل کند. این ماهنورد اوایل تابستان امسال به فضا پرتاب میشود و قرار است در بخش پنهان ماه فرود بیاید. از آنجا که سرعت گردش ماه به دور زمین با سرعت چرخش آن به دور خود تقریبا برابر است، به همین دلیل همیشه یک طرف ماه به سمت زمین است و نیمه دیگر آن را نمیتوانیم ببینیم. از این رو اگر کاوشگری در نیمه پنهان ماه فرود بیاید، عملا امکان برقراری ارتباط رادیویی با آن وجود ندارد. به همین دلیل کوچیا در فاصله مناسبی از ماه و زمین قرار میگیرد تا بتواند ارتباط بین چانگه - 4 و مرکز فرماندهی در زمین را برقرار کند.
منبع: روزنامه جام جم