• 1395/04/23 - 02:41
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

چگونه تلسکوپ Euclid به جست‌وجوی ماده تاریک و انرژی تاریک خواهد پرداخت؟

وقتی تلسکوپ فضایی Euclid، ساخت آژانس فضایی اروپا، با همکاری ناسا در سال ۲۰۱۹ به فضا پرتاب شود، مأموریت جاه‌طلبانه نقشه‌برداری از بیش از ۷۰ میلیون کهکشان را با یک هدف آغاز خواهد کرد: جست‌وجوی مادۀ تاریک و انرژی تاریک نامرئی در کیهان.


وقتی تلسکوپ فضایی Euclid، ساخت آژانس فضایی اروپا، با همکاری ناسا در سال ۲۰۱۹ به فضا پرتاب شود مأموریت جاه‌طلبانۀ نقشه‌برداری از بیش از ۷۰ میلیون کهکشان را با یک هدف آغاز خواهد کرد: جست‌وجوی مادۀ تاریک و انرژی تاریک نامرئی در کیهان.  


بودجۀ ساخت این تلسکوپ ۷۸۸ میلیون دلار و وزن آن ۲/۱۶۰ کیلوگرم و ارتفاع ۱/۲ متر و مجهز به دوربین ۵۷۶ میلیون مگاپیکسلی خواهد بود که در ناحیۀ مرئی و فروسرخ با جمع‌آوری داده به جست‌وجوی توزیع کهکشان‌ها، برای اندازه‌گیری شتاب انبساط کیهانی، خواهد پرداخت. شایان ذکر است، بیش از یک هزار دانشمند از چهارده کشور برای ساخت دستگاه و برنامه‌ریزی این پروژه همکاری می‌کنند. 


مادۀ تاریک و انرژی تاریک به طور مستقیم قابل اندازه‌گیری نیستند و دانشمندان به سبب تأثیر گرانشی بر روی کهکشان‌ها قادر به بررسی آنها هستند. همان طور که می‌دانید، با حرکت کهکشان طول موج ساطع شده از آن تغییر می‌کند و با اندازه‌گیری مقدار انتقال به سرخ، منجمان قادر به تعیین سرعت دور شدن و جایگاه سه‌بعدی آن کهکشان در فضا هستند. از این رو، دانشمندان با تهیه نقشه سه‌بعدی کیهان قادر خواهند بود مقدار مادۀ تاریک و انرژی تاریک را در کیهان تخمین بزنند.   


 




 


 نتایج ماهواره‌ای پلانک، در اندازه‌گیری‌های تابش زمینه‌ کیهانی، درست بودن مدلی که بیشتر عالم را متشکل از انرژی تاریک و مادۀ تاریک می‌داند اثبات کرده است. براساس آن، ۶۸/۳ درصد چگالی انرژی عالم از انرژی تاریک و ۲۶/۸ درصد آن از مادۀ تاریک تشکیل شده است. با توجه به اینکه بیش از ۹۵ درصد کیهان از این دو تشکیل شده است، پروژه‌های متعددی برای بررسی دقیق‌تر آنها در دست اجراست. 


سه پروژۀ LSST، Euclid و WFIRST در مجموع با یکدیگر تصاویری از کهکشان‌ها با قدرت کیفیت بالا، متشکل از چند طول موج، را به ما خواهد داد که اثر ترکیب داده‌های حاصل از این مأموریت‌ها فراتر از سهم هر یک از آنها خواهد بود. تحلیل داده‌های این سه مأموریت مهم، در آینده‌ای نه چندان دور، انقلابی در کیهان شناسی ایجاد خواهد کرد.   


 


 


مترجم: سارا مطلبی


ویرایش: منا رجبیه فرد


منبع: www.space.com 


 

  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 622
کلمات کلیدی