دستورکنگره امریکا به ناسا برای سفر به منظومه آلفا- قنطورس
قانونگذاران آمریکا به ناسا دستور دادهاند تا صدمین سالگرد فرود در ماه برنامهای برای سفر به آلفا قنطورس طراحی کنند
قانونگذاران آمریکا به ناسا دستور دادهاند تا صدمین سالگرد فرود در ماه برنامهای برای سفر به آلفا قنطورس طراحی کنند.
به نظر میرسد که انتشار خبر اخیر پروژه استارشات که در پنجاه و پنجمین سالگرد سفر یوری گاگارین به فضا با حضور پروفسور هاوکینگ و یوری میلنر، میلیاردر روس و سرمایهگذار پروژه، مطرح گردید بسیار جنجالبرانگیز شده است. اخیراً سناتور قانونگذار امریکایی که از بودجه نویسان ناساست آژانس را به طراحی جستجوگرهای میان ستارهای با هدف پرتاب مأموریتی به آلفا قنطورس، نزدیکترین سیستم ستارهای، تا سال 2069 (صدمین سالگرد فرود آپولو 11 در ماه) فراخوانده است.
برخی دانشمندان هنوز ایده سفر میان ستارهای را در دامنه موضوعات علمی_تخیلی می دانند، به این دلیل که آلفا قنطورس در فاصله 4.37 سال نوری از ما (نزدیک به 40 تریلیون کیلومتر) واقع شده است. حتی برای سریعترین فضاپیمایی که تاکنون پرتاب شده است به نام جستجوگر Helios، ساخته مشترک ناسا و آلمان، با سرعت حرکت 250هزار کیلومتر بر ساعت هم 18هزار سال زمان لازم است تا به آلفا قنطورس برسد.
در واقع برای رسیدن به نزدیکترین ستاره به خورشید در بازه حیات انسان، فضاپیما اگر با سرعتی معادل 10 درصد سرعت نور حرکت کند، رسیدن به آن در طول 44 سال میسر می گردد. اما رسیدن به این سرعت خارقالعاده حتی برای جستجوگرهای بسیار کم وزن، نیازمند مقدار قابل توجهی انرژی است. این چالشی بود که میلنر برای آن ایده فضاپیماهای تراشهای را با وزن کمتر از یک گرم مطرح کرد. برای جلوگیری از استفاده شتاب دهندههای موتوری یا سوختی در آنها، تراشهها بادبانهای نوری بسیار سبک خواهند داشت تا با آرایه لیزری پرقدرت زمینی شتاب حرکتی لازم را دریافت کنند و به 20 درصد سرعت نور برسند، دراین صورت در طول بیست سال به آلفا قنطورس خواهند رسید.
ایده پیشرانه لیزری برای جستجوی میان ستاره ای (DEEP IN) که الهام بخش میلنر برای طرح پروژه استارشات بوده است حاصل افکار فیلیپ لوبین از دانشگاه کالیفرنیاست. وی چندین پایاننامه با موضوعات لیزرهای قدرتمند و کاربردهای فضایی آن در سال 2014 به NIAC ارائه کرده است؛ به او 500 هزار دلار جایزه تعلق گرفته است تا تحقیقاتش را تکمیل کند و گسترش دهد. ایده اصلی لوبین این بود که آرایه لیزری در فضا مستقر گردد، ولی میلنر پافشاری کرد که اگر آرایه در زمین مستقر نباشد پروژه بسیار پرهزینه و طولانی خواهد شد.
با وجود موانع دانش و فنّاوری فعلی به نظر میرسد که ناسا با تخصیص یافتن رسمی بودجه تحقیقاتی بتواند به همکاری میلنر بیاید تا با هم هدایت پروژه را بر عهده گیرند، شاید تا چند دهه دیگر تحولی بزرگ در پیشرفتهای بشری شکل گیرد.

تصویری ساختگی الهام گرفته از رمان تخیلی پل اندرسون به نام Tau Zero در سال 1970
ترجمه: سارا مطلبی
ویرایش: منا رجبیه فرد
منبع: http://www.sciencemag.org