راهنمای ارسال محتوا برای چاپ در ماهنامه نجوم

نسخه 1-95

 

لطفا در صورتی که تمایل دارید مقاله، گزارش، مصاحبه، خبر یا عکس خود را برای چاپ در ماهنامه نجوم ارسال کنید، به نکات زیر توجه فرمایید: 

 

1)      نوع مقاله:مقاله‌­های علمی ‌-‌ ترویجی مرتبط با حوزه­‌های گوناگون نجوم، اخترفیزیک، کیهان­شناسی، علوم فضا و تاریخ علوم نجوم و فضا که به زبان فارسی نوشته شده باشد و برای نخستین بار منتشر شود، برای چاپ در هیئت تحریریه‌ی ماهنامه بررسی خواهد شد. در مجله‌ی علمی ‌-‌ ترویجی، داده­‌ها و اطلاعات «ثابت‌شده­»ی علمی که معمولاً در مجلات علمی - پژوهشی یا وبگاه‌های معتبر مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی منتشر شده یا در سایر مجلات علمی - ترویجی به آن‌ها پرداخته شده است، با زبانی ساده برای خواننده‌ی عام در قالب مقاله و یادداشت و اینفوگرافی منتشر می­‌شود. 

تذکر 1:به‌جز روزنامه‌نگاران متخصص در روزنامه‌نگاری علمی، مقالات علمی - ترویجی در حوزه‌های کیهان‌شناسی و اخترفیزیک فقط از نویسندگانی پذیرفته می‌شود که تحصیلات مرتبط در مقطع کارشناسی ارشد یا دکترا داشته باشند.

تذکر 2:تحریریه‌ی ماهنامه‌ی نجوم از پذیرفتن مقالاتی که ترجمه‌ی مستقیم از سایر منابع و مجلات باشند (حتی معتبر)، معذور است.

 

2)      روش تدوین: می‌دانید که مقالات علمی - پژوهشی در علوم تجربی دارای قالب مشخصی است و از بخش­‌های عنوان، چکیده، واژه­‌های کلیدی، مقدمه، مواد و روش­ها، نتایج، بحث و نتیجه‌گیری، تقدیر، منابع تشکیل می­‌شود؛ اما در نگارش مقالات علمی - ترویجی چون به بازنشر داده‌­های علمی به زبان ساده پرداخته می‌شود، مهم‌ترین نکته این است که «خواندنی» نوشته شوند. انتخاب تیتر جذاب، روتیتر، اشاره، سوتیترهای توضیح‌دهنده و میان‌تیتر­هایی که کار خواندن و طبقه‌بندی را در ذهن خواننده آسان­‌تر می­کند، از نکات بنیادی در نگارش چنین مقالاتی است. پرداختن به موضوع مقاله باید به گونه‌­ای باشد که در خواننده برای ادامه­‌ی مطالعه­‌ی مقاله، کشش ایجاد کند؛ همین طور اتخاذ شیوه‌­ای جذاب برای شروع مقاله، از جمله نکته­‌هایی است که در کنار استفاده از منابع معتبر علمی، مقاله علمی - ترویجی را شاخص و خواندنی می­‌کند. اکیداً لازم است که نویسندگان از به کار بردن لحن محاوره‌­ای (همان لحن و روش نگارشی که امروزه در مکالمات فضای مجازی رایج شده است) در نگارش مقالات پرهیز کنند.

 

3)      منابع:نویسنده باید در پایان مقاله به یکایک منابعی که در تدوین داده‌­های مقاله از آن‌ها بهره برده است اشاره کند؛ از کتاب­‌ها و مقالات گرفته تا وبگاه‌ها و نقل قول از افراد. در صورتی که نویسنده از منابعی استفاده کند اما در مقاله‌ی خود اشاره‌ای به منبع آن نکند، آن مقاله در تحریریه‌ی ماهنامه داوری نخواهد شد. به علاوه با توجه به این سابقه، قطعاً در آینده نیز برای دریافت مقالات مشابه از آن نویسنده مشکل ایجاد خواهد کرد.

 

4)      شیوه‌ی نگارش:مقاله بایستی با رعایت 2/5 سانتی­متر حاشیه­‌ها از طرفین صفحه، با قلم (فونت) B Nazaninو اندازه‌ی حروف 12 و با فاصله‌ی سطر 1/25 سانتی­متر، با رعایت تمامی اصول نگارشی، در نرم­‌افزار Word 2007یا نسخه‌های جدیدتر تایپ شده باشد (یعنی ترجیحاً فایل در قالب .docxارسال شود). تحریریه‌ی ماهنامه‌ی نجوم از دریافت مقالات دست‌نویس معذور است. تعداد کلمات مقاله بر اساس آن‌چه در نرم‌­افزار Wordدرج می­‌شود، نباید بیشتر از 3,000 کلمه باشد. همراه مقاله باید یک صفحه جداگانه آماده کنید که در آن عنوان کامل مقاله، نام و نام خانوادگی نگارنده(گان)، سطح تحصیلات نگارنده(گان)، نام گروه یا مؤسسه­‌ای که نگارنده(گان) در آن مشغول کار هستند، نام فرد مسئول مکاتبات همراه با نشانی پستی و پست الکترونیکی آمده باشد و از ذکر مشخصات فوق در سایر صفحه‌­های مقاله خودداری کنید.

 

در تنظیم جداول و شکل­‌ها و نقشه­‌ها و منحنی­‌ها و تصاویر رعایت نکات زیر الزامی است:

·         اطلاعات جداول نباید به‌صورت منحنی یا به شکل دیگر در مقاله تکرار شوند. هر جدول یا تصویر یا منحنی و شکلی باید دارای شماره و شرح باشد. هر ستون جدول باید دارای عنوان و واحد مربوط به خود باشد.

·         شکل­‌ها و تصاویر و نقشه­‌ها و نمودارها باید با کیفیت مناسب (حداقل DPI300) تهیه شوند و شماره و عنوان آن‌ها در پایین بیاید.

·         عکس­ها باید واضح و مطالب آن‌ها خوانا و در صورت لزوم دارای مقیاس باشند.

·         ذکر نام عکاس یا منبعی که عکس­‌ها از آن‌جا تهیه شده الزامی است. اما مشخصات عکاس و منبع نباید روی عکس حک شده باشد. این مشخصات در قالب فایل جداگانه­‌ای در نرم‌­افزار Word 2007باید ارسال شود.

·         واحدهای استفاده‌شده در مقاله باید در سیستم متریک باشد.

·         تدوین جوابیه به تحریریه هنگام ارسال مقاله‌ی اصلاح‌شده الزامی است.

 

5)    ارسال هم‌زمان یک مقاله برای چند مجله یا روزنامه یا وبگاه، خلاف اصول روزنامه‌نگاری است و ماهنامه­‌ی نجوم در صورت مشاهده از همکاری با چنین نویسندگانی معذور است. تحریریه‌­ی ماهنامه­‌ی نجوم فقط مقالات دست‌اول را برای چاپ بررسی می­‌کند که پیش از آن یا هم‌زمان در هیچ منبعی منتشر نشده باشد.

 

6)      ماهنامه‌ی نجوم، حق رد یا قبول و نیز کوتاه‌کردن و ویرایش مقالات را برای خود محفوظ می­‌دارد و از بازگرداندن مقالات دریافتی معذور است.

 

7)      پذیرش اولیه‌ی مقالات فقط از طریق پست الکترونیک nojummag@gmail.com انجام خواهد شد.

 

8)      روند داوری و چاپ مقاله: مقالات دریافتی از نشانی الکترونیک nojummag@gmail.com در اختیار اعضای تحریریه قرار خواهد گرفت. سپس یکی از اعضای تحریریه که در آن زمینه متخصص است مقاله‌ی دریافت‌شده را داوری خواهد کرد و پس از رفع اشکالات احتمالی با کمک نویسنده، در صورتی که مقاله اشکال جدی در نگارش و ساختار و داده‌­های علمی نداشته باشد و منطبق با سیاست­‌های رسانه­‌ای ماهنامه‌ی نجوم باشد در اختیار ویراستار ادبی قرار خواهد گرفت. پس از ویرایش ادبی مقاله در نوبت چاپ قرار می­‌گیرد و در صورت پذیرش و  سپس چاپ، از طریق پست الکترونیک یا تلفن به اطلاع نویسنده خواهد رسید.

 

9)      مصاحبه و گزارش: برای مصاحبه و تنظیم گزارش بهتر است نویسنده پیش از اقدام به نهایی‌کردن کار، نمونه‌ی کار قبلی خود را به نشانی nojummag@gmail.com ارسال کند.

 

10)   ارسال عکس: برای ارسال عکس به منظور چاپ در صفحات «یک نگاه» و «قاب ژرف»، عکس خود را با کیفیت 300 dpiو حداکثر به حجم 5 مگابایت، پس از انجام پردازش‌های لازم به نشانی الکترونیک nojumgallery@gmail.com ارسال کنید. هم‌چنین برای ارسال عکس جهت استفاده در مقالات ماهنامه‌ی نجوم، عکس‌هایتان را با کیفیتی که ذکر شد به نشانی الکترونیک nojummag@gmail.com ارسال کنید. قالب عکس­ها باید JPGباشد. 

تذکر:ارسال فرمت خام عکس برای تحریریه، امکان ویرایش و در نتیجه چاپ بهتر را فراهم می‌کند.

 

11)   ارسال گزارش رصد:نشانی الکترونیک nojummag@gmail.com مخصوص دریافت گزارش‌های رصدی خوانندگان ماهنامه‌ی نجوم است. اگر گروهی دارید که برنامه‌های رصدی منظمی برگزار می‌کند، یا ابزار نجومی از قبیل تلسکوپ و ساعت آفتابی و زاویه‌سنج و... ساخته‌اید و مایلید خبر کار شما در ماهنامه‌ی نجوم چاپ شود، گزارشی از فعالیت خود را همراه با چند عکس گویا و باکیفیت به همراه شماره‌ی تلفن همراه‌تان برای نشانی الکترونیک nojummag@gmail.com ارسال کنید.

 

12)   ارسال خبر برگزاری باشگاه‌ها و همایش‌های نجومی:ماهنامه‌ی نجوم آماده است اخبار همایش‌ها و باشگاه‌های نجومی را که گروه‌ها و انجمن‌های نجومی سراسر کشور برگزار می‌کنند و خوانندگانی امکان حضور در آن برنامه را دارند، در صفحه‌ی «نجوم در راه» در هر شماره منتشر کند. برای این منظور لازم است گروه‌ها و انجمن‌های نجومی، حداقل 40 روز پیش از موعد برگزاری همایش یا باشگاه نجوم، خبر آن را با شرح کافی (شامل بر شرح فعالیت و زمان و مکان برگزاری و نام برگزارکنندگان و شرایط شرکت‌کنندگان در برنامه) به نشانی الکترونیک nojummag@gmail.com ارسال کنند.

 

 

تذکر:مجله‌ی نجوم از چاپ گزارش‌ رویدادها و همایش‌های نجومی پس از برگزاری آن‌ها معذور است. بنا به درخواست خوانندگان مجله، از آن‌جا که اصولاً چاپ خبر همایش‌ها و باشگاه‌ها پس از برگزاری آن‌ها ضرورتی برای خوانندگان ماهنامه ندارد، سیاست ماهنامه‌ی نجوم انتشار اخبار برگزاری همایش‌های نجومی نیست؛ مگر گزارش برگزاری برنامه‌هایی مانند ماراتن مسیه، رقابت صوفی، روز نجوم، هفته‌ی فضا، شب یوری و... که طیف وسیعی از علاقه‌مندان به نجوم و خوانندگان مجله مخاطب این برنامه‌ها هستند. در این حالت، گزارش چگونگی برگزاری آن‌ها برای ثبت در تاریخ و قابلیت ارجاع در آینده در مجله منتشر می‌شود.

فایل ها