چین بزرگترین رصدخانه رادیویی جهان را ساخت اما مسئول کار با تلسکوپ آن را پیدا نکرد
ممکن است چین بزرگرین تلسکوپ رادیویی در دنیا را داشته باشد، اما به نظر میرسد با مشکلی مواجه شده باشد، اینکه کسی را برای مسئولیت کار با این تلسکوپ پیدا نکرده است.
ممکن است چین بزرگترین تلسکوپ رادیویی در دنیا را داشته باشد، اما به نظر میرسد با مشکلی مواجه شده باشد، اینکه کسی را برای مسئولیت کار با تلسکوپ پیدا نکرده است.
چین تلسکوپ رادیویی کروی با گشودگی پانصد متر یا فست (FAST) را شهریور 1395/ سپتامبر 2016 برای کاوش بیشتر کیهان افتتاح کرد. جستوجوی سیگنالهای حیات فرازمینی و بررسی سیاهچالهها از جمله اهداف متعدد آن است.
پس از اتمام کار، رصد خانه 178 میلیون دلاری فست با بشقاب 500 متریاش بزرگترین تلسکوپ عملیاتی در جهان شناخته شد. ساخت آن با بهرهگیری از گودالی طبیعی در منطقه گوئیژو چین به انجام رسید، گرچه برخی از مردم محلی مجبور به نقل مکان از محل زندگی خود شدند.
اکنون به نظر میرسد چین نمیتواند کسی را برای مسئولیت کار با تلسکوپ پیدا کند. آنها برای شغل دانشمند ارشد با حقوق سالانه 1/2 میلیون دلار فراخوان دادهاند ولی تاکنون کسی را پیدا نکردهاند. گزارش شده که چین بهدنبال افراد خارجی بوده است چراکه هیچ ستارهشناسی در چین تخصص کار کردن با این تلسکوپ را ندارد.
یک مقام مسئول منابع انسانی در آکادمی علوم چین (CAS) که مالک تلسکوپ است، گفت: «این سمت درحال حاضر فقط برای دانشمندانی که در خارج از چین کار میکنند اختصاص یافته است. داوطلبان میتوانند از هر نژاد و ملیتی باشند.»
برای بسیاری این میتواند فرصتی جالب و هیجان انگیز باشد. اما فقط 40 نفر در جهان هستند که میتوانند شرایط لازم برای این کار را داشته باشند که شامل 20 سال تجربه در این زمینه و تجربه مدیریت پروژهای رادیویی در مقیاس بزرگ است.
علی رغم این نقل قول ظاهرا صریح از مقام رسمی منابع انسانی، چین این خبر را که آنها بهدنبال فردی خارجی هستند، رد کرده است. طبق گزارش مطبوعات دولتی، آنها گفتند که چنین فراخوانی برای این شغل وجود ندارد و این سمت از سال 2016/1395 پر شده است. از این دانشمند ارشد هنوز اسمی برده نشده است.
با این فرض که شرایط اداره رصدخانه فست مساعد باشد، این تلسکوپ بسیار مفید خواهد بود. قدرت بالای تلسکوپ فست در جمع آوری تابش، آن را قادر میسازد تا امواج رادیویی را از منابع دور جمع آوری کند، بسیار شبیه آنچه رصدخانه آرسیبو (Arecibo) در ایالت متحده آمریکا انجام داده است.
مدیر کل آکادمی علوم چین، وو زایانگپینگ (Wu Xiangping) در سال 2015/1394 گفته بود: «با داشتن تلسکوپی حساستر، میتوانیم پیامهای رادیویی ضعیفتر و دورتر را دریافت کنیم. این به ما کمک خواهد کرد تا بهدنبال حیات هوشمند در خارج از کهکشانمان بگردیم وبه اکتشاف در زمینه چگونگی پیدایش کیهان بپردازیم.»
آیدا رضایی/ مجله نجوم
منبع: iflscience.com
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.