محققان با هدف انجام پژوهشهای علمی بیشتر در منظومهای فراخورشیدی مطرح کردند:
طرح پیشنهادی جدید برای سفر به آلفا قنطورس
پژوهشگران، راهی برای افزایش بهرهوری علمی در برنامۀ سفر به منظومۀ آلفا قنطورس یافتهاند؛ در طرح پیشنهادی آنان، مدت سفر افزایش مییابد و امکان بررسی بیشتر ستارههای منظومه فراهم میشود.
پژوهشگران، راهی برای افزایش بهرهوری علمی در برنامۀ سفر به منظومۀ آلفا قنطورس یافتهاند؛ در طرح پیشنهادی آنان، مدت سفر افزایش مییابد و امکان بررسی بیشتر ستارههای منظومه فراهم میشود.
اوایل امسال گروهی به سرپرستی میلیاردری به نام یوری میلنر و فیزیکدان مشهور استیون هاوکینگ طرحی ابتکاری برای سفر به آلفاقنطورس، نزدیکترین منظومۀ ستارهای به زمین، ارائه دادند. این طرح شامل فرستادن «نانوکاوشگر»های بسیار سبکی است که با استفاده از تابش لیزرهای قوی بر بادبانهایشان سرعتی برابر ۲۰ درصد سرعت نور به دست میآورند و طی حدود ۲۰ سال به این منظومه میرسند.
با چنین سرعتی، هر یک از این فضاپیماهای یک گرمی میتواند فاصلۀ زمین تا ماه را در مدت شش ثانیه طی کند. با توجه به این موضوع، گروهی از پژوهشگران آلمانی به روشهایی برای آهسته کردن کاوشگرها هنگام رسیدن به مقصد اندیشیدهاند تا این کاوشگرها صرفاً با سرعت زیاد از میان منظومه عبور و آن را رد نکنند و بازدهی علمی طرح به میزان چشمگیری بیشتر شود.
راهحل آنها این بود که بادبانی در فضاپیما تعبیه شود که بتواند نه فقط با استفاده از لیزر که با فشار تابشی ستارهها نیز کار کند. بهاینترتیب، فوتونهای خورشید با شتاب دادن به فضاپیما پیش از ترک منظومۀ شمسی آن را به سرعت مطلوب میرسانند؛ سپس در زمان رسیدن به مقصد، دوباره بادبان برافراشته میشود تا تابش ستارگان منظومۀ آلفا قنطورس مانند ترمزی سرعت کاوشگر را کم کند. بادبانی که چنین قابلیتی داشته باشد ازآنچه در طرح اولیه پیشنهاد شده بود بزرگتر خواهد بود. درطرح پیشنهادی جدید وزن کاوشگر به ده گرم میرسد و فضاپیما ابزار بیشتری برای بررسی علمی با خود حمل میکند. علاوهبراین، بیشترین سرعت کاوشگر حدود ۴/۶ درصد سرعت نور خواهد بود. اگر فضاپیما با این سرعت به فاصلۀ چهار میلیون کیلومتری ستارۀ آلفا قنطورس برسد، در دام گرانش آن خواهد افتاد. با چنین سرعتی، سفر کاوشگر تا منظومۀ آلفا قنطورس در مدتی کمتر از صد سال انجام میشود.
همچنین پیشنهاد شده است که علاوه بر ستارۀ آلفا قنطورس آ که فضاپیما نخست به آن میرسد، ملاقاتی نیز با ستارۀ آلفا قنطورس ب و نیز پروکسیما قنطورس صورت گیرد. برای این کار از گرانش و فشار تابشی هر ستارۀ منظومه برای کند و منحرف کردن کاوشگر به سمت ستاره بعدی کمک گرفته خواهد شد. کاوشگر چند روز پس از ستارۀ آ به ستارۀ آلفا قنطورس ب و ۴۶ سال بعد به پروکسیما قنطورس خواهد رسید. بهاینترتیب، کل سفر تا پروکسیما قنطورس حدود ۱۴۰ سال طول خواهد کشید.
این طرح بهزودی برای بررسی با گروه اصلی در میان گذاشته خواهد شد تا مشخص شود آیا این تغییرات در مأموریت رخ خواهد داد یا خیر. همچنین ممکن است مأموریت پیشنهادی، پس از اجرای طرح اصلی و در ادامۀ آن انجام شود. در حال حاضر، حتی طرح کلی سفر به منظومۀ آلفا قنطورس نیز در مراحل بسیار ابتدایی خود قرار دارد و ضمانتی برای اجرای آن وجود ندارد، هرچند اخترشناسان به انجام موفقیتآمیز آن امید بسیاری دارند.
مترجم: کیارا عباسزاده اقدم/ مجله نجوم
ویراستار: منا رجبیه فرد
منابع: space و sputniknews.com
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.