• 1396/05/25 - 10:30
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

دانشمندان نشانه‌هایی از وجود قمری فراخورشیدی یافتند

به‌تازگی گروهی پژوهشی در دانشگاه کلمبیا مقاله‌ای مبنی بر کشف قمر فراخورشیدی منتشر کردند.


به‌تازگی گروهی پژوهشی در دانشگاه کلمبیا مقاله‌ای مبنی بر کشف قمر فراخورشیدی منتشر کردند. این گروه با استفاده از داده‌های تلسکوپ فضایی کپلر قمری را نامزد و معرفی کردند. آنها معتقدند که شواهد حاکی از آن است که Kepler-1625 b که پیش از این گمان می‌شد سیارۀ فراخورشیدی باشد در واقع قمری فراخورشیدی است.



قمر فراخورشیدی به قمر سیارۀ فراخورشیدی‌ گفته می‌شود که در منظومۀ ستاره‌ای قرار گرفته است. کشف سیاره‌ای فراخورشیدی و به دست آوردن جزئیات آن خود چالش است. حال قمری را در نظر بگیرید که در منظومه‌ای ستاره‌ای در ۱۲۳۰ پارسکی (چهار هزار سال نوری) از ما قرار دارد. پژوهشگران معتقدند که در طول پنج سال جست‌وجو این اولین‌بار است که با اطمینان بیشتری می‌توانند به وجود قمری احتمالی اشاره کنند. به طور قطع، با اطمینان کامل نمی‌توان دربارۀ ابعاد و یا شرایط موجود در آن قمر احتمالی حکمی صادر کرد. از این‌رو، دانشمندان در طول پژوهش‌های خود توانستند فقط به برخی نتایج اشاره کنند. به‌طور‌مثال، آنها پس از بررسی بسیاری از داده‌ها دریافتند که قمرها در ناحیۀ داخلی منظومه‌ها بسیار نادر و کمیاب هستند. همچنین اگر قمری را بتوان شناسایی کرد، این قمر احتمالی باید از ماه بزرگ‌تر باشد؛ یعنی در واقع ممکن است قمرهای دیگری با ابعاد ماه در منظومه‌های دیگر وجود داشته باشند، ولی فناوری فعلی قادر به شناسایی آنها نیست. در اصل بخشی از دلایل تلاش‌های ناموفق پیشین احتمالاً به ابعاد بسیار کوچک قمرها و گذرهایی برمی‌گردد که شناسایی آنها بسیار مشکل است.



پژوهشگران حدس می‌زنند که قمر احتمالی Kepler-1625 b ابعادی در حدود سیارۀ نپتون دارد و سیارۀ میزبان آن در حدود ابعاد سیارۀ مشتری است. هرچند دانشمندان در انتشار نتایج تحلیل داده‌ها به صورت عام شک و تردید داشتند و هنوز هم به طور یقین نمی‌توان گفت این قمر کشف شده، فقط می‌توان اشاره کرد که این مورد با بازۀ اطمینان بیشتری نامزد قمر فراخورشیدی است. زیرا داده‌های کپلر ممکن است دقیق نبوده باشد و یا نتایج دارای خطای محاسباتی باشند. به همین علت، در آینده رصدهای مجددی با هابل صورت خواهد گرفت و گروه‌های دیگری که در هک (HEK سرواژۀ Hunt for Exomoons with Kepler به عبارتی گروه جست‌وجوی قمرهای فراخورشیدی با داده‌های کپلر) عضو هستند نیز این مقاله را دوباره بررسی خواهند کرد.



 



سارا مطلبی/ مجله نجوم



ویراستار: منا رجبیه فرد



منبع: blogs.scientificamerican.com



 



توجه:


بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.


در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.

  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 983
کلمات کلیدی