خورشیدگرفتگی یکم تیر ۹۹، مهمترین پدیده نجومی سال
ادر روز اول تیر ۹۹ شاهد کسوف جزئی زیبایی خواهیم بود که تا سالیان سال در ایران تکرار نخواهد شد: یک خورشیدگرفتگی جزئی عمیق که طی آن در گوشه جنوب شرقی ایران، بیش از ۹۵ درصد قرص خورشید را تاریک خواهیم دید.
خورشیدگرفتگی از آن دسته پدیدههای نجومی است که در آسمان روز اتفاق میافتد و علاقهمندان بسیاری را به دیدار با خود فرا میخواند.
اگرچه بیش از ۲۰ سال است که در مرزهای کشورمان یک کسوف کلی ندیدهایم، اما آنقدر خوششانس هستیم که در کمتر از شش ماه، دو کسوف جزئی عمیق را تجربه کنیم. پس از کسوف جزئی پنجم دی ۹۸، این بار در روز اول تیر ۹۹ شاهد کسوف جزئی زیبایی خواهیم بود که تا سالیان سال در ایران تکرار نخواهد شد: یک خورشیدگرفتگی جزئی عمیق که طی آن در گوشه جنوب شرقی ایران، بیش از ۹۵ درصد قرص خورشید را تاریک خواهیم دید. البته این کسوف در کشورهایی مثل یمن، عمان، اتیوپی و ... به صورت حلقوی دیده میشود. در فاصله ۶۰ کیلومتری از ساحل پسابندر، در میان آبهای دریای عمان نیز میتوان گرفت حلقوی را رصد کرد.
برای دیدن این گرفت، با تلسکوپ و یا چشمان غیرمسلح، حتما باید از فیلترهای مخصوص استفاده کنید تا به چشمانتان آسیبی نرسد. این فیلترها با قیمتی ارزان از فروشگاههای معتبر قابل تهیهاند. درصورتی که به فیلتر استاندارد دسترسی نداشتید، از روی هم قرار دادن دو فیلتر جوشکاری شماره ۹ بهره ببرید.
زمان آغاز این گرفت در نقاط مختلف ایران از حوالی یک ربع به ۹ تا حدود ۹ و ربع صبح متغیر است. اوج گرفت نیز حوالی ساعت ۱۰ تا ۱۰:۳۰ صبح برای نواحی مختلف ایران روی میدهد. همچنین حوالی ساعت ۱۱:۱۵ تا ۱۲ ظهر این کسوف در نقاط مختلف کشور پایان مییابد.
اعداد نوشته شده در اینفوگرافی زير برای زمان آغاز گرفت ممکن است تا چند ثانیه خطا داشته باشند.
محمدصالح تیمار/ مجله نجوم
اینفوگرافی: محمدصادق فغانپور
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است. در غیر این صورت، بدیهی است حق پیگیری قانونی مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.