تلسکوپ الاساستی تحولی نو در علم داده خواهد بود
تلسکوپ غول پیکر الاساستی LSST) سرواژۀ Large Synoptic Survey Telescope)، در کشور شیلی، بزرگترین ابزار دیجیتالی موجود را در میان تلسکوپهای زمینی داراست. این تلسکوپ آیندۀ علم داده را با دوربین فوق پیشرفتۀ سه تنی و آینه اولیۀ ۸/۴ متریاش متحول خواهد کرد.
تلسکوپ غول پیکر الاساستی LSST) سرواژۀ Large Synoptic Survey Telescope)، در کشور شیلی، دارای بزرگترین ابزار دیجیتالی موجود در میان تلسکوپهای زمینی است. این تلسکوپ آیندۀ علم داده را با دوربین فوق پیشرفتۀ سه تنی و آینه اولیۀ ۸/۴ متریاش متحول خواهد کرد. کار ساخت تلسکوپ الاساستی در سال ۱۳۹۸/۲۰۱۹ پایان خواهد یافت و طبق پیشبینیها بعد از چندین آزمایش، بازۀ ده سالۀ برنامهریزی شدۀ آن در ژوئن ۲۰۲۲/خرداد ۱۴۰۱ آغاز خواهد شد.
تصویربرداری تلسکوپ الاساستی با چنان سرعتی خواهد بود که سراسر آسمان جنوبی در طول سه شب پوشش داده خواهد شد. با توجه به توضیحات اندی کانولی، استاد دانشگاه واشنگتن، در سخنرانی تد تلسکوپ هابل برای چنین تصویربرداری همه جانبهای به ۱۲۰ سال زمان احتیاج دارد. در واقع، تلسکوپ الاساستی هر شب ۱۵ ترابایت و در طول مدت برنامهریزی شدۀ ده ساله در مجموع سی پتابایت دادۀ خام دریافت خواهد کرد؛ با این توضیح که هر پتابایت معادل ۲۰۰ هزار حلقۀ فیلم دیویدی است. مقدار انبوهی از دادههای به دست آمده از این تلسکوپ بعد از پردازش در دسترس خواهد بود.
قدرت اصلی این تلسکوپ ردگیری و شناسایی پدیدههای ناگهانی و سریع است. تلسکوپهایی که محدودۀ ثابت و کمی را پوشش میدهند قابلیت تشخیص و ردیابی ندارند. هر بار که تلسکوپ الاساستی پدیدهای را شناسایی کند نرمافزار آن به منجمان هشدار خواهد داد. فقط فرض و بحث اصلی در مدیریت دادهها این است که شاید برای یک شب ده میلیون پدیده شناسایی شود، در آن صورت نیاز به فیلتری برای مشخص کردن مواردی با درجه اهمیت بالا خواهد بود. به همین دلیل، منجمان نسل بعدی باید روشهای جدیدی برای رسیدن به نتایج بهینه و کشفهای جدید از میان سیل عظیم داده ابداع کنند. هدف اصلی آیاساسسی (ISSC سرواژۀ Informative and Statistics Collaboration) همین مسئله است. آیاساسسی همکاری مشترک علمی در پرورش منجمان متخصص در زمینۀ دانش تحلیل و بررسی داده است. علاوهبراین، تدابیری برای دستیابی شهروندان و دانشآموزان به نرمافزار و دادهها نیز در نظر گرفته شده است. بنابراین، کارگاههایی برای آموزش کار با نرمافزارها برگزار خواهد شد زیرا در آینده نرمافزارها به اندازۀ تلسکوپها مهم خواهند بود.
سارا مطلبی/ مجله نجوم
ویراستار: منا رجبیه فرد
منبع: وبگاه آسترونومی
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.