آسمان در این هفته، رویدادهای نجومی 2 تا 8 اردیبهشت
شبهای خنک اردیبهشت که طبق پیشبینیهای هواشناسی شرایط جوی نسبتا پایداری نیز دارند، فرصت مناسبی برای کاوش اجرام آسمانی و یادگیری مبانی نجوم رصدی است.
شبهای خنک اردیبهشت که طبق پیشبینیهای هواشناسی شرایط جوی نسبتا پایداری نیز دارند، فرصت مناسبی برای کاوش اجرام آسمانی و یادگیری مبانی نجوم رصدی است.
هفته پیش رو اگرچه فقط یک پدیده رصدی قابل توجه دارد؛ فرصت خوبی برای رصد ماه و تعدادی از سیارهها است.
برای رصد اختفا ستاره نو-قوس با ماه حوالی ساعت 3 بامداد پنجشنبه 5 اردیبهشت با ابزارهای رصدی آماده باشید، این اختفا حوالی 3:30 صبح پایان می یابد و بهتر است زمان دقیق آن را خودتان از نرم افزارهای تخصصی اختفا بیابید.
قدر ظاهری ستاره نو-قوس حدودا 4/8 است و در آسمانی تاریک و به دور از آلودگی نوری با چشمان غیرمسلح هم قابل رویت است؛ اما برای رصد هرچه بهتر این پدیده بهتر است از تلسکوپ یا دوربین دوچشمی استفاده کنید.
از پدیدههای رصدی که بگذریم، یافتن مریخ، مشتری، زحل و زهره در آسمان این شبها کار چندان دشواری نیست. لحظاتی پس از غروب خورشید درست در غرب آسمان، در نزدیکی ستاره دبران در صورت فلکی ثور جرمی نارنجی رنگ با قدرظاهری تقریبی 1/5 به چشم میخورد که در برنامکها (اپلیکیشنهای) آسمان نما با نام Mars مشخص شده است. این جرم همان مریخ است.
یافتن مشتری و زحل و زهره بسیار آسانتر است. زهره با درخشش فوقالعادهاش لحظاتی پیش از طلوع خورشید در ارتفاعی کم از افق به راحتی قابل تشخیص است. قدر ظاهری زهره تقریبا منفی 3/9 است که به سبب قرار گرفتن در گرگ و میش آنقدر که باید پرنور به نظر نمیرسد.
مشتری و زحل در فاصله چند درجه از هم در نوار راه شیری به ترتیب با قدرهای ظاهری منفی 2/4 و 0/5 میدرخشند. رصد این سیارات از پشت چشمی تلسکوپ در بزرگنماییهای مناسب لذتی وصف ناشدنی دارد.
محمدصالح تیمار/ مجله نجوم
تصویرسازی: محمدصادق فغان پور
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است. در غیر این صورت، بدیهی است حق پیگیری قانونی مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.