آسمان در این هفته، رویدادهای نجومی ۲۳ تا ۲۹ اردیبهشت
هفته پیش رو فرصت مناسبی برای رصد سیارهها در آسمان است. همچنین میتوانید دو مقارنه زیبا را با ابزار رصدی در این هفته نظاره کنید.
به یاد دارم در نوجوانی همیشه حسرت این را میخوردم که چرا در اردیبهشت فرصتی برای رصد آسمان ندارم؟ امتحانات مدرسه و مشکلات دیگر غالبا مانع این بودند که بتوانم، در این ماه، با آرامش خاطر به رصد آسمان بپردازم. با این حال همواره پیگیر پدیدههای رصدی مثل مقارنهها و اختفاها و اجتماعات سیارهای بودم و برای دقایقی هم که شده به دیدار آنها میرفتم.
در هفته پیش رو مشتری و زحل، بهآسانی، در محدوده صورتهای فلکی مارافسای و قوس قابل مشاهدهاند و با یک برنامک آسمان نما، مثل Skymap، به راحتی میتوان موقعیت آنها را یافت. زهره و اورانوس هم در گرگ و میش صبحگاه از شرق طلوع میکنند و زهره با قدر ظاهری تقریبی منفی ۳/۹ به راحتی قابلتشخیص است؛ اما اورانوس به هیچ وجه، در چنین شرایطی، با چشم غیرمسلح دیده نمیشود. پس از غروب آفتاب، وقتی هنوز آسمان کاملا تاریک نشده است، در صورتی که افق شرقی را موانعی همچون ساختمانها و کوهها محدود نکرده باشند؛ به راحتی میتوان سیاره مریخ را رصد کرد.
یافتن موقعیت سیارات در محدودههای گفته شده، کمک میکند تا بتوانیم مقارنههای زیبایی را رصد کنیم. صبحگاه یکشنبه ۲۹ اردیبهشت، حوالی ساعت ۵:۰۶ صبح، زهره و اورانوس فقط ۱/۱ درجه از هم فاصله خواهند داشت. این پدیده فرصت مناسبی برای یافتن اورانوس با کمک تلسکوپ است. گرگ و میش صبح و مدت زمان اندک تا روشن شدن کامل آسمان کار را کمی دشوار میکند؛ اما بیشک چنین تلاشی مهارتهای رصدی ما را ارتقا خواهد داد.
پس از مقارنه دو سیاره در صبحگاه، غروب همان رو فرصت مناسبی برای رصد مقارنه مریخ و خوشه باز ام۳۵ (M35) خواهیم داشت. پدیدهای که هم فرصت مناسبی برای عکاسی نجومی است و هم منظره بینظیری را از پشت تلسکوپ برای علاقهمندان به نمایش میگذارد. البته برای رصد این پدیده هم فرصت محدود است و مریخ حوالی ساعت ۲۰:۵۵ غروب خواهد کرد.
پس از رؤیت این مقارنهها میتوانید به سراغ رصد صورتهای فلکی و اجرام ژرف آسمان بروید تا در هوای بینظیر اردیبهشت لذت کاوش آسمان را تا مغز استخوان حس کنید.
محمد صالح تیمار/مجله نجوم
تصویرسازی: محمدصادق فغانپور