به تازگی و با استفاده از رصدخانه کپلر صورت گرفت:
کشف سیارهای گم شده به ابعاد نپتون
سیارهای به ابعاد نپتون به تازگی به کمک رصدخانه کپلر کشف شده است. این سیاره جدید نسبت به سایر سیارههای منظومه دورتر از ستارهاش قرار دارد و در نتیجه علائم حاکی از وجودش سالهای بسیار نادیده گرفته شده بود
سیارهای به ابعاد نپتون به تازگی به کمک رصدخانه کپلر در ماموریت K2 آن کشف شده است. در منظومه Kepler-150، پیشتر چهار سیاره دیگر هم کشف شده بود: Kepler-150 b, c, d ,e. سیاره جدید که Kepler-150 f نام گرفته است، نسبت به سیارههای دیگر منظومه دورتر از ستارهاش قرار دارد و در نتیجه علائم حاکی از وجودش سالهای بسیار نادیده گرفته شده بود.
با این حال، طبق گزارش نشریه اخترشناسی (Astronomical Journal)، ستاره شناسان دانشگاه ییل به این منظومه که 3000 سال نوری از ما فاصله دارد نگاه دوبارهای انداختند. الگوریتم جدیدی که این کشف را ممکن ساخته است، متغیر بودن ستارهها و علائم ناشی از سیارههای شناخته شده را به حساب میآورد و این یعنی آنچه از علائم باقی میماند را منحصرا اجرام جدیدی ایجاد کردهاند. تیم پژوهش توانست این روش جدید را برای 114 ستاره مختلف به کار ببرد و شواهدی از وجود 33 سیاره فراخورشیدی بالقوه در اطراف 24 ستاره بدست بیاورد.
محققان با به کار بردن ابزارهای هوشمندانه آماری روی دادههای در دسترس، وجود Kepler-150 f را تایید کردند. این گروه پژوهشی بر اساس اینکه Kepler-150 از قبل دارای سیاره بوده است، احتمال نادرست بودن این نوع یافتهها و مدت زمان گردش سیاره احتمالی، این کشف را با سطح اطمینان 99.998 ذرصد تایید کرد.
نویسنده اول مقاله جوزف اشمیت ((Joseph Schmitt در بیانیهای گفت: "تنها با استفاده از روش جدید مدل سازی و حذف آثار گذر سیارات شناخته شده بود که توانستیم پی ببریم که چه چیزی درواقع وجود دارد. در اصل، این سیاره در میان انبوهی از گذرهای سیارهای دیگر گم شده بود."
637 روز طول میکشد تا Kepler-150 f بهدور ستارهاش گردش کند؛ این یکی از بزرگترین مدارها در میان سیارههایی است که به روش گذر کشف شدهاند. روش گذر برای کشف سیارههایی کاربرد دارد که با عبور از مقابل ستاره خود گرفتهای کوچکی را ایجاد میکنند، و در این گرفتها راه عبور کسری از نور ستاره مسدود میشود. این کسر معمولا کمتر ازیک درصد است، اما همین برای ابزارهای پیشرفته و پیچیده رصدخانه کپلر کافی است.
سیارات فراخورشیدی همچنان هر هفته در اطراف ستارگان جدید کشف میشوند، و حتی منظومههای شناخته شده هم ممکن است شگفتیهایی را از ما پنهان کرده باشند.
مترجم: آیدا رضایی/ مجله نجوم
منبع:iflscience.com
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.