نخستین نتایج علمی به دست آمده از فضاپیمای جونو دانشمندان را متحیر کرد:
کشف حقایقی جدید درباره مشتری
دادههای اخیر فضاپیمای جونو، دنیای جدیدی از مشتری نشان داده که با آنچه پیشتر تصور میشد بسیار متفاوت است.
دادههای اخیر فضاپیمای جونو، دنیای جدیدی از مشتری نشان داده که با آنچه پیشتر تصور میشد بسیار متفاوت است. بهتازگی، دانشمندان در قطب شمال مشتری طوفانهای چرخشی متعددی مشاهده کردهاند که هر یک به ابعاد زمین و چگال و متراکم هستند. این موضوع برای آنها عجیب است و این سؤال را ایجاد کرده است که چرا قطب شمال مشتری مانند قطب جنوب آن به نظر نمیرسد. آنها گمان میکنند که سیستم دینامیکی مشتری در مرحلۀ خاصی قرار دارد که این ساختار در سالهای آینده ناپدید خواهد شد.
پیشتر گمان میشد که مشتری یا هسته ندارد یا اینکه هستۀ جامدمانندی با جرم یک تا ده برابر زمین دارد. حال اما شواهد حاکی از آن است که هیچکدام از حدسیات درست نیست و حتی ممکن است هسته بزرگتر از آنچه باشد که پیشبینی شده بود؛ هر چند این موضوع همچنان در دست بررسی است.
تصویر گرفته شده با دوربین فضاپیمای جونو (JunoCam) در ارتفاع ۵۲ هزار کیلومتری از قطب جنوب مشتری (با اغراق در رنگ)
اندازهگیریهای ابزار مغناطیسسنج (MAG سرواژۀ Magnetometer Investigation) از لایۀ مگنتوسفر مشتری نشان داده است که میدان مغناطیسی مشتری از مدلهای پیشین قویتر و بیقاعدهتر است. این میدان مغناطیسی که حداقل ده برابر میدان مغناطیسی زمین شدت دارد، بیشتر از مقدار پیشبینی شدۀ ۷/۷۶۶ گاوس است. توزیع این میدان در همهجا یکسان نیست و علت آن را نزدیکتر بودن لایۀ هیدروژن فلزی به سطح سیاره، بیشتر از آنچه تصور میشد، میدانند. پژوهشگران امیدوارند بتوانند با بررسی شفقهای قطبی این سیاره اطلاعات بیشتری دربارۀ کارکرد میدان مغناطیسی آن به دست آورند.
ابزار تشعشعسنج ریزموج (MWR سرواژۀ Microwave Radiometer) جونو با سنجش تابش ریزموجی اتمسفر از بالای ابرهای آمونیاکی، ساختار پیچیدهتری از کمربندهای رمزآلود مشتری نشان داده است که در هر ارتفاعی متفاوتاند. دادهها نشان می دهند که میزان آمونیاک متغیر است و در مناطق جنوبی بیشتر میشود.
جونو که از آغاز مأموریتش هر ۵۳ روز یکبار از قطب شمال مشتری به جنوب آن گذر کرده، با ۹ ابزار تخصصیاش به جمعآوری داده و تصویربرداری پرداخته است. جالب آنکه، دانلود هر ۶ مگابایت از دادههای آن ۱/۵ روز زمان می برد. دستاوردهای اخیر حاکی از آن است که تقریباً تمامی حدسها دربارۀ جو، میدان مغناطیسی و گرانشی سیارۀ مشتری نادرست بوده، تا حدّی که دانشمندان را حیران کرده است. اسکات بولتون، از پژوهشگران ارشد جونو، نگرانیهایی در این خصوص مطرح کرده و گفته است که ما حقایقی جدید دربارۀ مشتری کشف کردهایم که نمیدانستیم؛ حال لازم است قدمی به عقب برداریم و دوباره فکر کنیم.
همچنین از اهداف مهم مأموریت جونو، بررسی لکۀ سرخ بزرگ مشتری است که در اواخر تیرماه ۱۳۹۶ به طور اختصاصی بررسی خواهد شد.
مترجم: سارا مطلبی/ مجله نجوم
ویراستار: منا رجبیه فرد
منبع: ناسا
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.