چاپ آجری از جنس خاک ماه با بهرهگیری از گرمای خورشید
دانشمندان آژانس فضایی اروپا توانستند با شبیهسازی خاک ماه و با بهرهگیری از کوره خورشیدی و چاپگر سهبعدی، خشتهایی را تولید کنند تا آیندگان بتوانند روزی با این روش بر سطح ماه شهرک بسازند.
دانشمندان آژانس فضایی اروپا توانستند با شبیهسازی خاک ماه و با بهرهگیری از کوره خورشیدی و چاپگر سهبعدی، خشتهایی را تولید کنند تا آیندگان بتوانند روزی با این روش بر سطح ماه شهرک بسازند.
بهگزارش نجوم، به نقل از وبگاه phys.org، گروهی به سرپرستی ادونیت ماکایا، توانستند با شبیهسازی خاک ماه و سپس با استفاده از ۱۴۷ آینه خمیده و متمرکز کردن نور خورشید، به دمای بالایی برای ذوب دانههای خاک دست یابند و به کمک چاپگر سهبعدی آجر تولید کنند. اما در طی این پروژه بهخاطر شرایط آب و هوایی اروپای شمالی و بهرهمند نشدن از نور خورشید بهطور مستمر، این گروه از لامپهای زنون استفاده کردند که معمولاً درپروژکتورهای سینما به کار برده میشوند. نکته حائز اهمیت این است که این خشتها قدرتی برابر با سنگهای گچی دارند و مجموعهای از آنها بهطور دقیق مورد آزمایشهای مکانیکی قرار خواهد گرفت.
در طول ساخت بعضی از آجرها، لبهیشان تاب برداشته، چون لبههای آنها زودتر از مرکز سرد شده است. دانشمندان به دنبال چارهای برای مقابله با این اثرند؛ البته گمان میکنند با افزایش گاه و بیگاه سرعت چاپ امکان از بین بردن این نقص وجود دارد.
دانشمندان اظهار داشتند که توانستند مواد شبیهسازی شده ماه را در کوره خورشیدی با دمای ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد، در لایههای پی در پی 0/1 میلیمتری بپزند و فرایند چاپ سهبعدی یک آجر در ابعاد ۲۰×۱۰×۳ سانتیمتر را در پنج ساعت به اتمام برسانند.
این آزمایشگاه از مواد ساخته شده از خاک آتشفشانی، بهعنوان مواد پایه بهره گرفته است، زیرا با ترکیب و اندازه دانههای خاک ماه مطابقت خوبی دارد. به نقل از مهندسان این پروژه آجرها در شرایط استاندارد جوی تهیه شده است اما آجرهایی که ساخته خواهد شد باید در شرایط حاکم بر ماه، یعنی خلأ و دمای بسیار بالا ساخته شود.
این تلاشهای سازمان فضایی اروپا در ادامه پروژه چاپ سهبعدی مشابهی در گذشته صورت گرفته است ولی آن رویکرد نیازمند نمک برای ایجاد پیوند بود. این تکنیک جدید تنها نیاز به بردن چاپگرهای سهبعدی و متمرکزکننده نور خورشید به ماه دارد. تحقیق جاری بخشی از مطالعات سازمان فضایی اروپا برای یافتن تکنیکهایی بوده تا بتوان با استفاده از منابع موجود در ماه، زیرساختها و سختافزارهای لازم را تولید کرد.
مهندس مسئول پروژه اظهار کرد: «برای یک مأموریت مانند ساخت پایگاه برسطح ماه، قطعاً یکی از مهمترین فناوریها، بهرهبرداری از منابع موجود در محل است.»
مترجم: سحرناز یعقوبپور/ مجله نجوم
ویراستار: احسان یوسفی
منبع: phys.org
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.