چاندرا ادغام دو کهکشان را به تصویر کشید
تصویر جدیدی از رصدخانه پرتو ایکس چاندرای ناسا، نتیجه برخوردی کهکشانی را نشان میدهد.
تصویر جدیدی از رصدخانه پرتو ایکس چاندرای ناسا، نتیجه برخوردی کهکشانی را نشان میدهد.Arp 299 دو کهکشان در حال برخورد و ادغام هستند که در فاصله 140 میلیون سال نوری از زمین واقعاند. ایجاد بخشی که شامل آمیزهای از ستارههای دو کهکشان است، در این تصویر مشاهده میشود.
دادههای جدید به دست آمده از چاندرا نشان می دهد ۲۵منبع پرتو ایکس درخشان در سراسرArp 299 پراکندهاند که از میان آنها14 منبع، منابع قوی پرتوایکسی هستند که ستارهشناسان تحت عنوانULX (سرواژه Ultra Luminous X-ray Sources به معنی منابع فوق درخشان پرتوایکس) طبقهبندی میکنند.
اینULX ها در مناطقی که ستارگان در حال شکلگیری سریع هستند، قرار دارند. به احتمال زیاد،ULX ها، منظومههای دوتایی هستند که در آنها یک ستاره نوترونی یا سیاهچاله ماده را از ستاره همسایهای که بسیار پرجرمتر از خورشید است، به سمت خود میکشد. این منظومههای ستارهای دوتایی، «دوتایی پرتو ایکس پرجرم» نامگذاری شدهاند.
تصویر ترکیبی جدیدArp 299 شامل دادههای پرتوایکس چاندرا (صورتی)، دادههای پرتو ایکس پرانرژیتر ازنوستار (NuSTAR) (بنفش) و داده های نور مرئی از تلسکوپ فضایی هابل (سفید و قهوهای) است.Arp 299 همچنین مقادیر زیادی تابش فروسرخ گسیل میکند که رصدخانههایی مانند تلسکوپ فضایی اسپیتزر ناسا آشکارسازی کردهاند، اما در تصویر نشان داده نشده است.
تابش فروسرخ و پرتو ایکس این کهکشان بهطور قابل توجهی مشابه کهکشانهایی است که در نواحی بسیار دور کیهان یافت میشوند، که فرصتی برای بررسی نمونه نسبتا نزدیکی از این اجرام دور را فراهم میکند. زمانی که کیهان جوان بود، برخوردهای کهکشانی به میزان بیشتری رخ میداد، اما بررسی این اجرام دشوار است زیرا در فاصلههای فوقالعاده زیاد از ما قرار دارند.
محمدصادق فغانپور/ مجله نجوم
منبع: وبگاه ناسا
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.