هشت هزار میلیارد سیاره در کهکشان راه شیری!
فقط در کهکشان راه شیری بین ۸۰۰ میلیارد تا 3200 میلیارد سیاره وجود دارد. ( یا بر پایه بعضی نظریهها حدود ۸ هزار میلیارد) از همه مهمتر بنا بر یافتههای مأموریت کپلر، ممکن است دهها میلیارد از این سیارهها سکونتپذیر و یا میزبان حیات باشند.
نگاه کردن به آسمان در شبی صاف و بدون ابر و به دور از آلودگی نوری، یک تجربه هیجانانگیز است. در چنین موقعیتی به آسانی میتوان به انبوه ستارگان پی برد. اما نکته اینجاست که آنچه مشاهده می شود تنها کسری از ستارگان موجود در کهکشان ماست. جالب آن که سهم بزرگی از این ستارگان دارای منظومهای از سیارههای مختلف هستند (مانند منظومه شمسی). این امر کنجکاوی ما را برای پاسخ به پرسشی چالشآفرین برمیانگیزد: چه تعداد سیاره در کهکشان ما وجود دارد؟
برای پاسخ به چنین پرسش، باهم چند گام ساده محاسباتی را بر میداریم.
در ابتدا، فارغ از کشف بیش از ۳۵۰۰ سیاره فراخورشیدی، منظومه شمسی تنها منظومهای است که انسان توانسته آن را عمیقاً مورد مطالعه و بررسی قرار دهد. بنابراین اجازه بدهید که منظومه شمسی را با هشت سیاره ( از ۲ شهریور ۱۳۸۵/ ۲۴ آگوست ۲۰۰۶) مبنا قرار بدهیم و با چنین فرضی پیش برویم که هر منظومه به طور میانگین دارای هشت سیاره است.
گام بعدی، محاسبه تعداد ستارگان موجود در کهکشان راه شیری است، که کار چندان ساده ای نیست. چرا که ما قادر به دیدن کهکشان خودمان، از بیرون (خارج از کهکشان را شیری) نیستیم. بنابراین ستاره شناسان ناچارند که با توجه به فرضیهها و روشهای آماری، تعداد این ستارهها را تخمین بزنند. بر پایه رصدها و محاسبهها، تعداد ستارگان کهکشان ما، بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد بر آورد شده است. (بنا به برخی از نظریهها، این عدد میتواند به هزار میلیارد هم برسد.)
مطابق با آنچه گفته شد و با یک ضرب ساده میتوان دریافت که فقط در کهکشان راه شیری بین ۸۰۰ میلیارد تا 3200 میلیارد سیاره وجود دارد. ( یا بر پایه بعضی نظریهها حدود ۸ هزار میلیارد)
از همه مهمتر بنا بر یافتههای مأموریت کپلر، ممکن است دهها میلیارد از این سیارهها سکونتپذیر و یا میزبان حیات باشند.
در آینده نزدیک با آغاز به کار مأموریتهای تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST سرواژه James Webb Space Telescope) و ماهواره نقشهبرداری گذر سیارههای فراخورشیدی (TESS سرواژه Transition Exoplanet Survey Satellite) گامی نو در جهت کشف سیارههای فراخورشیدی زمینمانند و بررسی وجود حیات در آنها برداشته خواهد شد.
مترجم: آرمان خدایاری/ ماهنامه نجوم
ویراستار: احسان یوسفی
منبع: universetoday.com